Томица Делибашић

Тали, Стожац (Морачке планине) и Комови

Боро Кнежевић (Планинарско друштво Козара, Бања Лука), 22-25.08.2008.

Малобројна екипа планинара ПД „Козаре“ придружила се планинарима из Србије у акцији освајања врхова Талија и врхова на Стожцу који припадају масиву Морачких планина у Црној Гори. Након тога самостално смо се попели и на два врха Комова, Васојевићки и Кучки ком.

Утиске и опис акције прочитајте у извјештају Боре Кнежевића...

Дана 21.08.2008. (четвртак) кренули су на Тали и Комове чланови ПД „Козаре“ из Бања Луке: Зоран Новаковић, Жељко Распудић, Жарко Панић, Милан Шипка, Миленко Ђурић, Методи Давидовић, Невен Бороја и Боро Кнежевић. Након 13 сати вожње и непланираних перипетија везаних за превоз, стигли смо у Ропушницу (Пиревине) подно Талија.

Након што смо поставили логор и мало дошли себи од непроспаване ноћи, пошли смо са водичем Томицом Делибашићем и планинарима из Београда, Звечана, Лепосавића и Лазаревца на Тали. Током нашег успона на Руду главу [2020m], Кокошију главу и Куле [2063m] дошло је до пуног изражаја Томичино одлично познавање планине, његова смиреност и спремност да одговори на многобројна питања учесника успона. Сви смо били једногласни да је Тали веома лијеп, али и да је успон релативно опасан и да дефинитивно није за свакога. Поглед је на све стране прекрасан, а пошто је дан био лијеп имали смо шта и видјети. Вратили смо се у логор уморни, али испуњени љепотом којом смо били окружени на сваком кораку.

Након ноћног одмора поранили смо и предвођени Томицом кренули према Лукањем челу [2049m] и Војновцу [2072m]. Овај пут смо видјели и доживјели љепоту ових планина из другог угла. Видјели смо катуне, велике и мале, кањон ријеке Мртвице, стада коња, говеда, оваца и коза, прекрасне предјеле и необично лијепо и занимљиво камење и стијење. Опет смо били једногласни, овдје следећи пут долазимо на 7 дана, да поново видимо и доживимо ову несвакидашњу љепоту.

Користим ову прилику да изразимо своју задивљеност и велику захвалност људима великог срца који су били несебични, предусретљиви и гостољубиви што се ријетко доживљава. Велико људско хвала, с поштовањем и љубављу упућујемо господину Спасоји Машковићу и његовој супрузи Љубинки, Вулету Јовановићу, Ананију Симоновићу и његовој поштованој супрузи, Мишку и супрузи са катуна Доли.

У суботу ујутру смо се растали са Томицом, захвални на заиста незаборавном доживљају и планинарима из Србије који су се упутили према кањону Мртвице. Ми смо се спустили до Колашина и наставили пут еко-катуна Штавна у подножју Комова.

У подножју планине смо подигли логор и одмах се организовали да искористимо лијепо вријеме и попнемо се на врх, Васојевићки ком [2461m]. Овдје смо угледали и доживјели чаролију планине на други начин, ништа мање него претходних дана, само другачије.

Падало је вече, а са њим и густа магла, тако густа да је и један локални коњаник залутао у наш логор па нас је питао гдје је пут за његов катун. Ноћу је мало кишило, а јутро је обиљежила непрозирна магла и хладна свјежина. Када смо дошли под Васојевићки ком магла се као по нашој жељи, нагло разилазила и указали су се драги нам висови. Скренули смо према Кучком кому [2487m], пут се изненада изгубио или смо ми били непажљиви и налетјели смо на повелик сипар низ који смо се полако и опрезно спустили. Попели смо се на врх Кучког кома који је подсјећао на ђавољи каменолом, али је поглед био чудесно лијеп, поготово на Проклетјие које су нам изгледале као мали Хималаји. Сретно смо се спустили до логора, уморни, али усхићени што смо имали прилику да дођемо овдје и доживимо сву ову љепоту које нема надалеко.

Од срца препоручујемо свим планинарима да дођу и увјере се да нисам ништа претјерао, већ да сам недовољно детаљно описао све оно лијепо што смо видјели и доживјели.

 

Боро Кнежевић

[Напомена: Слике постављене на сајту ПД „Козаре“ можете видети овде.]

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play