Томица Делибашић

Планина као дух и инспирација

(Уместо увода)

Постоје људи код којих је дух планине тако присутан, да га они осећају на сваком кораку, јер их тај осећај прожима и кад су далеко од планине. Планина је за њих трептај природе у очима, што немирно сјаје код сваке помисли на те пределе, као дах што продире у све поре организма. Они у себи носе то далеко стење, кањонске усеке, стрмине, непрегледне шуме, цветне ливаде, па нестрпљиво хоће да се што пре тамо врате. Њих називају планинарима, а оне искусније алпинистима.

књига

Планинар је несхваћен као и песник, јер он ће проливати зној пењући се уз стрмине, љуто стење, налазећи у томе задовољство, без обзира на ужарено сунце, немилосрдну кишу и убитачни ветар, излажући се чак опасностима, али које га не онемогућавају, већ крепе и освежавају, дају му веру да може још и више.

У планини се тако јасно осећа пролазност људских бића и вечитост окружења, где су миленијуму само трен, а ти прах што одлази у васиону. Природа је једино вечна и неуништива. Сићушно људско биће ту тражи себе, жели да га окружење прими, да савлада немогуће, да сазна стварност и себе у тој прилазности. Сазнајући природу, тиме стварност, прихватајући све то, ствара се нови креативни дух, успостављају другачији међусобни односи, са природом и међу људима, а нова снага претаче се из тако схваћене природе у људски организам.

Звукови природе, посебно њена непрегледна тишина, тај звук што овде одмара, пунећи уши свом силином, запрепашћују сазнањима која пружају. Само се тој тишини и њеним звуцима треба препустити и знати ослушкивати.

Самоћа у природи је нормална, за разлику од отуђене градске свакодневице, где је она тешка и неподношљива. Она је у природи креативна, јер оплемењује чула, пружајући им сазнања која нису имала, дајући животу нову крепкост и мисао. Сазнање природе, па и искуства планинара, посебно алпинисте, су на граници маште и имагинације, искуства и надискуствених доживљаја.
(Аутор)

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play