Томица Делибашић

ВОЈНИК

Војник је на планинској стражи. Овај необичан и занимљиви планински масив, налази се северно он Никшића. Његове вертикалне северне литице граде једну страну кањона Невидио, а са осталих страна је више врхова, међу којима доминира један, који се надкрилио над кањоном. Ретко овај врх посећују београдски планинари.

Забележио сам да сам са екипом био на Војнику јуна 2001., односно нас четворица (са мном Љуба Радовановић, Јоца Јеличић и Раде Обрадовић), а маја 2002. године овде је било 14 чланова ПСД "Железничар" Београд. Дружисмо се на катуну Мома Тодоровића. Била је то акција Војник - Маганик - Прекорница. Лепо је подсетити се.

Ево нас опет, 20. јуна 2015. године на Војнику, у организацији ПК "Победа" Београд, овај пут непланирано. Кренули смо били на Маганик, али наиђосмо на рударску блокаду путева (штрајк), тако да смо морали изменити план. Војник је увек спреман, он чека на стражи. Он сачекује намернике, пружајући им гостопримство планинштака. Име планине довољно говори.

Висина Војника је занимљива и интригантна. Висина планинара је довољна да са главом досегне 2000м. Формално дакле недостају 2м, тако кажу карте, а ако станете и на стуб на врху, достигли сте ту висину. Или, ако нисте ногама, јесте главом на тој висини, дишете тај зрак. Тај осећај имете, јер довољно је бити на врху, осетити га, то је доживљај високе планине. Планина је ово виша од своје висине. Она достиже лепоту већих врхова. Овде сте у центру планина, на северу је Трескавац и Дурмитор, на истоку Капа Морачка и Маганик, а најближе су Голије и Леденица на западној страни. Имате утисак да сте на највишој планини у окружењу. Од ове планине као да нема височије, а свакако нема оваквог видиковца, са отвореним видицима на све стране.

Планинске стазе су зарасле, некадашњи сточни јавници се само назиру. Од Јасеновог Поља има колски пут уз Војник, али он кружи подножјем, треба му дуго да се попне, а горе се грана и треба кроз густо растиње пречити ка улазу у Штирни до, док ће пут направити кругове око брда да се нађе на горњу висину. Ово значи да треба познавати ову планину, да она није једноставна за сналажење. Има ту и теже проходних предела, а не само растиња које заклања видике, као да жели да скрива стазице, које су ту некада биле видљиве.

Штирни до је катун где је некада било више колиба и домаћина, а сада видимо само једну колибу у солидном стању, остале су у остацима. Трава је бујна и висока, нетакнута, тако да очито ове године овде није нико долазио са стоком. Широка ја то долина, дубодолина окружена врховима, створена за почетак завршног успона. За зимски бивак такође. Према главном врху иде се уз стрмину где има најмање растиња, излази на гребен, па онда се ишчекује врх. Ту је, само што није. Па онда има још. Само што нисмо на врху, стално се чини. Тај завршни успон је посебно атрактиван, леп, са отвореним видицима на Штирни до који остаје за леђима. Десно се отвара видик ка врховима који се надносе над Невидио.

Овај пут је било на моменте лагане кише, али не превише, а и видици су ипак били отворени, облаци високо. То је омогућавало да се успон изведе без сунца које овде може да пржи и буде непријатно. Киша је натопила лишће растиња кроз које се провлачимо, тиме и нашу одећу, али није била ледена, већ доста пријатна киша, подношљива.

Тако је то било 2015. године. Изведосмо алтернативну туру, уместо на Маганику, којем нисмо могли прићи путем од Никшићке Жупе, где је пут био запречен рударском механизацијом, нађосмо се на Војнику. Разумемо рударе са Штитова, њихову невољу и потребу да штрајкују, али то нам је онемогућило да идемо где је био план, то је и био разлог да се нађемо на другој планини. Посебно ми је на крају било драго што само били на врху Војника, где заиста ретко долазимо.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play