Томица Делибашић

Виситорска јесен

Ако се нека планина посебно препознаје по годишњем добу, онда је то Виситор у јесен. Годишње доба носи печат посебности код сваке планине, јер се она зависно од тог доба јави увек другачијом, наново лепом, поново откривеном.

боје 1

Но није свако доба године исто код сваке планине. Код Виситора је јесен најзанимљивија, и то период када се упале све могуће боје ове планине. Мешавина четинарске и листопадне шуме, те ливаде које мењају боју, или у нижим пределима зеленилом одскачу од околине, омогућавајући настанак колорита боја, које су јарке, зелене и црвене, жуте и кафене, па онда помешане до неодређености.

боје 2

И језера ће тада више помодрети, позеленети, а онда примити остале боје околине.

језеро

Измаглица овом колориту није сметала, чак му је доприносила, када смо се у јесен 2005. године упутили овамо, и то Ката, Биља, Влада, Андрија, Љуба и ја.

измаглица

Главни путник била је Ката, девојчурак који је уз стрмине ове планине носио ранац већи од ње, а спавала је са нама у колиби која другима изгледа као нужно склониште, док смо ми ту организовали живот достојан планинара. На највиши врх се са нама попела уз маглу, ветар и кишу која нас је натопила до коже.

ката
екипа

Истина, није се поновила преходна година, када смо овде у колиби слушали музику удара ветрова и громова, у ритмичним налетима, померајући кров и разбацујући из углова под кровом све што се ту нашло, уз делимично прокишњавање, када су неки због свега тога остали будни целу ноћ, а други уживали управо у тој невероватној музици.

колиба

Размишљајући опет о виситорским јесењим бојама, схватите да су оне наговештај пролећа, а најлепше боје остају у вама.

боје 3
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play