Томица Делибашић

Велики крш

У Србији нема стеновитих планина, каквих има у неким суседним државама, рецимо Црној Гори и Босни. Но ту је Велики крш, јединствена и изузетна стеновита планина Србије, коју са разлогом називају Алпима Србије. Поглед на дугачки стеновити гребен, што се диже над шумама, то наговештава.

поглед на гребен
Поглед на део гребена

Обично је планинарски познатији Стол код Бора, посебно због алпинистичких смерова и дома који је под овом планином. Познат је и прекопутни масив Великог крша, при чему се пење највиши врх који је на крају дугачког гребена планине, али се недовољно зна какав је масив дугачког гребена и њега пролазе само ретки планинари.

стене гребена
Стене гребена

Планинари који попењу највиши врх Великог крша, што је доста једноставно и за почетнике, не сањају колико је потребно снаге и напора да се прође гребен ове планине. Обично се, после изласка на главни врх, крене вршним гребеном до првих наредних врхова и ту је фатаморгана, утисак да је мало преостало до краја гребена. Многи и тврде, крећући се од највишег врха, да су прешли већи део гребена, иако су на гребену били мање од сата. На стенама гребена треба ипак остати око седам сати, што нико не сања. Стални губици висине и поновно пењање вршака, пробијање кроз теже проходно растиње, а све време сте на ивицама стена, са једне стране одсеченим литицама, а са друге стране шумовитим пределима, то је оно што захтева посебно стрпљење и односи снагу, наравно и захтева снагу.

ка стрелнику
Ка Стрелнику и нижем делу гребена

Велики крш није висока планина, али је то заиста крш који је ретко виђен и свакако је велики, највиши у Србији, а по неким елементима и шире. Излазак на гребен је маркиран, у процеп иза врха Стрелник, дела масива који се тако назива. Обично се под Стрелником назива наупечатљивији централни врх, који је узан, али на картама се тако назива скупина везаних стена на даљем гребену, тамо где почиње нижи део гребена. Дакле, маркација је у шумовитом процепу где постоји прелаз преко гребена, а орјентир је споменик градитељима хидрицентрале Ђердап, изгинулим у авионској несрећи, када је ваздухоплов захваћен изненадним невременом завршио у стенама врха ове планине.

поглед уназад
Поглед уназад, па ту сте били пре сат времена

Гребен Великог крша је са једне стране одсечена стена, а са друге стране шумовита стрмина, но најчешће се растиње пење до самих вршних стена, тако да се морате кретати самом ивицом стена, а морате бити спремни и на теже пролазно растиње. Но све то је за оне који су спремни за комплетан изазов.

шуме до врхова
Шуме се дижу до врхова, а тамо вири највиши врх
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play