Томица Делибашић

ВЕЛЕБИТ

Велебит је најпознатија, најлепша и по бројним природним лепотама знаменита хрватска планина. Пружа се у динарском правцу дуж Јадрана, у дужини око 145km. Највиши врх је Вагански врх, висок 1757m, али он вероватно није и најлепши на планини, нити највећи у Хрватској, већ су већи врхови Динаре и на Биокову Свети Јуре. Северни Велебит је посебно занимљив, нарочито део од Завижана до Алана, којим иде део Премужићеве стазе, пролазећи стеновите пределе. Крас и љути безводни крш главна је каратеристика бројних камених предела, који су по изгледу без премца.

На Велебиту су национални паркови Сјеверни Велебит и Пакленица, као и ботанички резервати. Са Завижана се отвара поглед на море, а под врхом је позната ботаничка башта, са ендемима Велебита. Одатле креће позната Премужићева стаза.

Личка страна Велебита је шумовита, где доминира буква и височије смрека, а у вршном делу закржљало растиње као бор кривуљ или друго клеково растиње. Уједно је то подручје које карактеришу ретко виђени камени предели.

Премужићева стаза пролази кроз то непролазно камено царство, доступно свима са изградњом ове стазе, која повезује најзанимљивије делове ове ретко виђене природе.

Врх Громовача, који припада Рожанским куковима, је на том правцу, јер се за 20 минута са стазе пење на атрактиван камени врх, отоврених погледа ка мору и на шире подручје планине.

Поред врха Громовача, ту је крај стазе и врх Цриквена, као и познати Хајдучки кукови, све сами камени раритети. Ту су и спелеолошки објекти, јаме и пећине.

На врху Громовача се 2. јула 2016. године нашла једна екипа Планинарског клуба „Победа“ из Београда, па је даље наставила преко Росијевог склоништа до Алана.

Екипу је водио Зоран Соко Ковљенић, а придружио нам се Мартин, који је између осталог добар познавалац Велебита и његових стаза.

На Алану код дома се загледах у симпатично метеоролошко уже, а после туре флаша пива заиста годи. Потом смо сишли и провели два сата у Карлобагу и купању на мору, па се опет вратили Велебиту и његовим падинама.

Башке Оштарије су наша локација за преноћиште, висина од 900m, а одатле следећег дана пењемо опет занимљиве врхове, од Љубичког брда, преко Медвјеђег врха до врха Киза, где атрактивних стена не недостаје.

Подједнако су атрактивне стене Медвеђег врха и врха Кизе, на које се у завршном делу ваља узверати, а одатле су предивни погледи.

Велебит је планинско подручје које плени планинара, одушевљава га оним што му пружа, оставајући дубок утисак несвакидашње планине, великог и несагледивог масива и још бројнијих природних раритета.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play