Томица Делибашић

Тали као планински чаробњак покрај пута

Понекад помислим, да можда постоји планина, која је ту крај нас, за коју се скоро не зна, па је треба откривати, а да је то уједно право царство љуте природе. И заиста, - постоји!

Замислите сада планину коју сви знају, а не знају јој име. Уз то се не усуђују прићи јој, нити настоје да је упознају. Она је уједно толико позната, да је не треба упознавати. Постоји и она!

поглед са лукањег цела
Мистериозна планина

Сви је кришом погледују и виде да је срдита, намргођена чела. Својевољна и неосвојива. Зато се не усуђују прићи јој. Сви и знају како изгледа, а ипак, кад их питаш где је, не могу се сетити. А када им покажеш њен лик, ипак не знају ко је то. Није то планина са наших простора, - кажу.

Ипак јесте!

То је Тали, планински чаробњак покрај пута.

Нема оног ко није, пролазећи кроз кањон Мораче, бацио поглед ка дубинама под собом, па засењен виђеним, кришом дигао поглед ка највисочијим стенама, што су негде високо горе, не помишљајући како је могуће горе доспети. Тада путник не размишља да ли се горе ко пење, те како ово све одозго изгледа. Високогорски планинар ће напротив имати шире и само њему знане видике и доживљаје.

из правца миоске
Тали из правца Миоске

Када се, дакле, прилазећи од Црквина кањону, улази у кривину Миоска, раскрсницу за Горњу Морачу, види се високо прекопутно стење. То је Тали.

Препознатљиво и познато. Ипак, када сам објавио књигу о нашим планинама, па се на насловној страни нашао Тали, скоро сви су ме питали, чак и искусни планинари, која је то планина. Прва је помисао да то није мотив са наших простора.

поглед са кокоровца
Поглед са Кокоровца (на Сињајевини)

Слика на књизи је са супротне стране, из стране Лукањег чела, па планину могу препознати само они који су на Талију били. А њих је мали број, ваљда најмањи када су у питању наше планине.

Каквог ли апсурда!

Па ово је један од наших најлепших планинских предела.

А шта је то што плени познаваоце ове планине, питате се. Многи ће, годинама ходајући по планинама, тек након погледа са Талија, схватити географију црногорских планина. До тада је, ипак, нешто недостајало и слика је била непотпуна. Тали је не само међу два атрактивна кањона, Мораче и Мртвице, већ у центру Морачких планина, а напокон ћете схватити, - центру црногорских планина. Логично је да се око талије све врти, па и планински врхови.

Из самог кањона и раскрснице где је путоказ ка Осредцима, иде се прво асфалтом 3км, односно укупно 12km пута, што кривуда гребеном уз засеоке Равно, Врта и Крушевље, а онда обиђе са десна Скорин врх, - па се тако, савладавши висинску разлику више од 1000m, стиже до Ропушнице, простране нагнуте дубодолине међу врховима. Ту су катуни, на висини од 1300 до 1450m, сада са неколико објеката који су практично викендице, којих има и у изградњи.

поглед на сињајевину
Поглед са катуна Ропушница ка Сињавини

Ливаде, што се на планинском поветарцу таласају, шуме што их окружују и на моменте прекидају жубором раширених грана, стење што се изазовно околно шири, на дохват руке, а тако недостижно, извори воде, - све то је на истом месту. А доле кањон, са кога свежи зрак пири, те преко пута стеновити врхови Сињавине. Дакле, ово је катун што током лета оживи и има изгледа да постане атрактивно викенд насеље.

ропушница
Поглед на Ропушницу са гребена

 

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play