Томица Делибашић

Сјеверни врх у Проклетијама

Пењати Сјеверни врх у Проклетијама у зимским, односно снежним условима, за планинаре је увек био изазов, а то је увек и сећање на оне који су први пут нашли пролазе овамо. Та мисао је незбежна. Овај врх, висок 2460m, припада масиву Каранфила и пење се из долине Грбаје, од планинрског дома „Радничког“. У зимским условима не само да није лако савлађивати познате проклетијске стрмине, већ када је овај врх у питању, посебно је захтевна стрма јужна – ропојанска страна. Но наталожени снег, висок више метара, задржи се до дубоко у лето у долинама међу врховима, око Крошње и Печурке наравно.

поглед из грбаје

Када смо за викенд 14-15. априла 2007. кренули овамо, знали смо да је мартовски снег на већим висинама значајан, али ипак нисмо очекивали његову толику висину на теренима изнад 1500m, тим пре што га у нижим теренима и долини Грбаје уопште није било и што је доле кренуло пролеће. Била су то два контраста, од зелених пролећних долина Грбаје, -до високог снега горе међу врховима, где је још увек прави зимски амбијент. Љуба и ја смо дошли да правимо друштво члановима екипе ПД „Победа“ из Београда, која је изводила тренинг за пењање Деналиа, и одмах по доласку упутили смо се горе са комплетном опремом. Степа, Маја и остали овде су симулирали услове пењања високих врхова у снежним условима, правећи пре свега снежне иглое као куће за становање. Мој шатор је ту изгледао као уљез, неки вишак у снежној белини, јер они који нису били у снежној кући, а такође су уз ову екипу изводили свој тренинг, сместили су се под окапином Печурке.

очњак

Није било једноставно изнети опрему уз снежне стрмине, требало је ту упорности и стрпљења, али је још озбиљније било стање снега на супротној страни гребена, јер је под дејством сунца и дневних температура, битно различитих од ноћних, снег био толико нестабилан и лавинозан, обрушавао се у водопадима, да заустављање није било могуће нити безбедно ни уз помоћ цепина.

изношење опреме

Зато смо морали, направивши базу за сутрашњи успон, сутрадан поранити и акцију извести док траје јутарње стање залеђености снега, што је ноћ створила. Хладне ноћи у ово доба године снег овде заледе, а дани га отапају, па тако отопљен буде добар основ за ново замрзавање, увек у мањим количинама, јер га дан смањи.

шатор у снегу
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play