Томица Делибашић

РАДАН ПЛАНИНА

Чари Радан планине, необичне и лепе српске планине, познате су, али чини се још увек не довољно. Зими или лети, овде је увек лепо.

Рећи Радан планина, исто је као рећи Ђавоља варош. Не само да се тада одмах сетимо тог чуда природе са ових простора, већ је овде необичан спој бањске атмосфере, река, шума, врхова, више планинских праваца и венаца, где се мешају осећаји натприродног и природног, шумског и ливадског, стеновитог и лако проходног, оног што видимо и што осећамо, што само наслућујемо. Свежина зрака опити ће пешака посетиоца, окрепити га, учинити орнијим и способнијим, спремнијим за дужа пешачења.

За подручје Радан планине везују се бројне легенде, нарочито знане када је у питању феномен Ђавоље вароши, али и необјашњиве природне појаве, које збуњују и научнике. За време кишних периода, кажу, дешава се да шумске животиње напусте планину, али јој се убрзо опет врате. Неки тврде да овде постоји простор најчистијих лековитих енергија, да планина пулсира у виду концентричних кругова, да је она једно од светских центара моћи, да њена светлост и енергија диже ниво свести и подстиче креативност, омогућавајући добро здравље и дуг живот, што се огледа и у карактеру разновсне флоре и фауне. Мене фасцинира поток који настаје под највишим врхом Радан планине, практично на врху, јер само у том енергентском јединству такво нешто може настати. На овим непресушним изворима природне моћи треба воде захватити, удахнути ту енергију.

Ђавоља варош је чудесан амбијент ерозијом насталих природних кула и торњева, тамо где је откинуто брдо и настале урвине, а остало оно што пркоси времену - ђавоље куле. Вода и даље отиче Жутим потоком, мутним од бројних метала, а међу две урвине, на ивицама гребена где јаруге, Ђавоље и Паклене, налази се невероватан град. Оно што видите, иако бар мало објашњиво, оставља недоумицу, осећај невероватности. Све је ту ђаволско, паклено. Можда заиста неко овде станује, ноћу се под окриљем мрака усељава у ове куле. Оне су начичкане, повезане, понека усамљена.

Постоји веровање да су куле окамењени сватови, који су туда пролазили, у намери да венчају сестру и брата, па да су их калуђери све заједно проклели и у камене куле претворили. Други кажу да су се ту сукобиле две скупине сватова, око лепе девојке се отимајући, па да су их тајанствене силе у куле претворили. Прича се и да су ту ђаволи долазили на воду, па да су их црквени ђакони пресрели и окаменили. Народ који је преживео ропство прича и да је срдити ага порушио град непокорне раје и да је његове становнике претворио у камене фигуре. Машта тако даје одушка и број оваквих прича није завршен.

Овде је центар Проломска Бања, а у околини је могуће извођење више планинарских тура, не само оних које су делом туристичког карактера, као што је обилазак Ђавоље вароши, већ су на дохвату за пешачење бројни врхови и правци. Ту је Проломска планина и њен врх Соколов вис (1376м), затим ту је Шапот (1409м) као највиши врх Радан планине, Радуловац (1050м) као врх Соколовице, а постоји и врх Соколовац (1260м), посебан врх између Вијегора (1127м) и Шапота, који припада Радан планини. Соколово гнездо и врх су мотив вишеструко овде присутни. Постоји Соколов вис као врх Пролом планине, Соколовац који припада Радан планини, али и Соколовица као посебна планина. Правац према Соколовици има дивне видиковце ка Бањи, камене престоле, као што је видиковац Косте Пећанца. Заиста постоји пуно разлога да се ово подручје посети, тако осете чари необичне планине.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play