Томица Делибашић

ПРЕЊ И ЧВРСНИЦА

Прењ и Чврсница су најатрактивније босанске и херцеговачке планине, широки масив великих врхoва је пресечен кањоном Неретве и одвојио ове две планине, које су реку у загрљају чврсто стиснуле, само јој дозволивши узани пролаз.

Ако је Прењ цар врхова на овом простору, Чрвсница је краљица кањонских стена. Прењ је мноштво разбацаних, на моменте повезаних врхова, са зупчастим и крезубим стенама, а Чврсница је са кањонске стране синоним вертикалних стена, са кулоарима пуним набацаног камења, уз које треба тражити пролаза.

Прењ и Чврсница су заиста јединствена целина, богатство врхова и стена, долина и околних језера, бујних шума на рубним стрминама и пространих висоравни, свега што се на врлетним планинама може замислити и пожелети.

Ова група планинара је преспавала у планинарском дому на Језерцу, а упутила се ка Зеленој глави, највишем врху Прења.

Да ли је лепши поглед из долине Тисовице ка Зеленој глави, на Прењу, или са врха Кука на литице Чврснице, питање је.

Када од бивака под Куком кренете у пењање ферате, пред вама је процеп стена уз који се пењете, са окомитим торњевима који несавладиво штрче около.

Кажу да је ово најaтрактивнија стена са фератом на Балкану, заиста завидне висинске разлике и атрактивног правца куда се пење.

Бацимо поглед на стене ферате, куда се горе ваља пети, као и поглед одoзго на долину Грабовице, одакле смо дошли.

Планинарски дом под Вилинцем, на висини од 1961м, омогућава угодан смештај, а одатле успон на врх Плочно (2226 м), највиши врх Чврснице.

Овог пута је то била сложна, као један уједначена планинарска група, чије кораке требе следити.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play