Томица Делибашић

ОЛИМП

На Олимпу је планинарски престо. Ту је место планинару који воли изазове. То омогућавају највиши врхови Олимпа, Митикас као највиши, са својих 2918м, а посебно врх Стефани, висок 2909м, главни стеновити драгуљ ове планине у Грчкој.

Из Паралије, главне плаже крај градића Катарини, виде се врхови Олимпа.

Поглед из Паралије

Од подпланинског места Литохорона прво ће асфалтни пут довести до Приониа, на висини од 1050м, одакле креће вијугава шумска стаза, што креће долином Киклопа и долази до дома А на 2100м.

Шумском стазом
Породична Јовић екипа

Дом до ког се стиже фасцинира условима које пружа на завидној висини. Овде морате бити уредан и дисциплинован планинар, а требало би увек тако.

Сарајке у сендвичу
Јутарње боје

Рано се креће ка врховима, то планинари практикују.

Ивицом стрмине
Даље ка превоју

Пред врхом Илијас, на широком платоу, има места за два дома. Овде нас посебно занима врх Стефани, најатрактивнија стена у окружењу. По грчкој митологији то је трон Зевсов, одатле је он палио и бацао около муње. А Митикас је било место састајања богова.

Приближавање врху Стефани
Одавде креће успон

Правац је доста вертикалан, а има и озбиљнијих процепа и пролаза.

Влада у процепу
Митикас преко пута
Група напредује

На гребену је најзахтевнији део, у два наврата посебно.

Стене су то
Завршни успон
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play