Томица Делибашић

ХАЈЛА (2403m)

13.-15.2.2016.

Хајла је истурени североисточни део Проклетија, као планина смештена између града Рожаја на северу и Руговске клисуре на југу планине, са атрактивним врхом од 2403м, изазовним посебно у оштрим снежним зимским условима, који овде владају. Планинска је лепотица, а планинарски домови је чине доступном и у зимском периоду, при чему је наш фебруарски поход у најлепшем зимском периоду, јер су се први снегови слегли и погодни су за пењање.

Полазак из Београда у суботу ујутро 13. фебруара, повратак у понедељак 15. фебруара.

Акција је планирана у време три нерадна дана (Сретење, дан државности).

Акција подразумева солидну физичку припремљеност, основна планинарска знања за овакве зимске акције и потребну зимску планинарску опрему, јер ово је центар зиме и треба бити спреман за њу и планину.

Превоз: Идемо 13. фебруара у 8 часова, минибусом из Скерлићеве, ако нас има довољно пријављених, a ако нема, редовном аутобуском линијом за Рожаје, са поласком у 8,30 часова, превозник "Озлем", окупљање на станици пола сата пре поласка.

Потребна опрема: зимска планинарска, обавезно цепин и дерезе (проверити функционалност и подесити их код куће), као и штапови за извлачење из снега; од гардеробе: јакна отпорна, као win stoper коју не пробија ветар, испод полар џемпер, гојзерице, квалитетне чарапе, камашне, наочаре, најбоље скијашке, капа (па и резервна), добре рукавице, једне без прстију односно свакако резервне, пожељна маска за лице или бар марама за везивање преко носа и уста. Чутура за воду се подразумева. Није потребна врећа за спавање, односно пожељно је понети лагану због удобности, постоје ћебад и није хладно у дому.

Понети и батеријску лампу, јер први дан захватамо део ноћи до доласка у дом.

Храна: понети храну за два дана, ту је шпорет на дрва, па је могуће кување супа и чајева, те понети бар неку супу за заједничко кување односно нешто томе прикладно. Домаћин се потруди да нас окрепи после туре, али то није његова обавеза.

Планинарски дом: Дом у Гропе на 1900м, власништво ПСД "Хајла" из Рожаја, је удобан, простран, загрејан, ту је шпорет на дрва, мокри чвор и вода унутра, има дневни боравак са кухињом и са нужним посуђем, као и две групне спаваће собе, ради агрегат и искључује се у одређено време, када се поштује потпуни мир у дому.

13. фебруара (први дан):

По доласку у Рожаје, око 15 часова, креће пешачење, постоји могућност извоза ранчева долином Ибра, донекле, али и могућност ношења све време, зависно од временских услова и докле је могућ евентуални превоз. Љубазни домаћин нам омогући увек максимум, то знамо, а и природа нам је наклоњена ако је слушамо. Циљ је овог дана долазак до планинарског дома, смештај и одмор за сутрашњи успон. До катуна Банџов иначе има пут, докле идемо, извозимо се докле услови дозвољавају зависно од карактера снега, долином Ибра и путем, а потом ако се прти и снег пропада, још сат ипо до два лаганог пењања кроз шуму и са нешто стрмијим тереном, до дома у Гропе, где спавамо две ноћи, у угодном смештају, атмосфери и дружењу са домаћинима.

У ово доба године морамо да рачунамо на теже снежне услове, посебно у вишим пределима, где je је у ово доба снег залеђен, а предео је познат по падавинама и нижим температурама. Није искључено прћење и пропадање у снег до доласка у дом, па су то два снежна услова.

14. фебруар (други дан):

У недељу планирано устајање у 7 часова и покрет у 8 часова, следи акција, са успоном на врх Хајле, висок 2403 метара, са погледом на Руговску клисуру, Проклетије и шири простор, што има посебну зимску димензију. Иде се дисциплиновано и полако у колони. Излазак на гребен прво на 2200м је стрм и кретање се прилагођава избегавајући лавине, затим излаз на 2300м и даље је обично залеђен и ту су потребне дерезе, као и за ход гребеном, на коме се треба чувати стреха и кретати се у колони за вођом. Дерезе се користе једновремено са цепином, не смеју се користити док се снег пропада, због могућег повређивања код извлачења из снега. Штапови су нужни за извлачење из снега, и уопште ход у нижим пределима, где је могуће пропадање снега.

15. фебруар (трећи дан):

У понедељак силазак са планине, планиран полазак за Београд у 13,20 часова, те долазак у Београд до 20 часова.

Припремни састанак: Пре одласка на акцију, орјентационо недељу дана пре, договорићемо састанак, смотру и проверу опреме, вежбу намештања, употребе и кретања у дерезама са цепином. Ово нарочито ради адекватне припреме недовољно искусних, који по први пут не могу намештати и употребити дерезе на планини. Опрему понети са собом, као и ципеле у којима идете на планину. Оне који немају цепин и дерезе (могу се изнајмити у планинарским друштвима) вођа неће примити у екипу нити ће им дозволити успон на врх.

Неки од детаља могу бити измењени, зависно од услова и потребе.

Цена: минибус, превоз и трошкови смештаја возача 3000 динара, или ако нема довољно пријављених за минибус, повратна аутобуска карта 2320 динара, индивидулна куповина у договору са водичем, спавање у дому 10 евра за две ноћи, плаћање на лицу места.

Пријава: код водича на састанцима ПК "Победа", на мејл или телефонском поруком, а навести: име и презиме, планинарски клуб, број планинарске књижице.

Понети планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2016. годину, личну карту због границе.

контакт:
ТОМИЦА ДЕЛИБАШИЋ, водич
тел. 064/245-22-37
Е-маил:
facebook

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play