Томица Делибашић

Од Маглича ка Столовима

Идући долином Ибра, од Богутовца ка Ушћу, импозатно је средњевековно утврђење Маглич град, на узвишењу крај реке. Од њега сеже гребен ка врховима Столова, ивицом уз долину Маглаштице, притоке Ибра што се спушта долином од врхова планине. Гребен је изазован, неколико пута сам се пео, увек у паузи са неког пута и не до врха, а септембра 2014. године прикључих се групици планинара која овде изведе целодневну туру, кружно гребеном до врхова, па назад гребеном са друге стране долине, опет до Маглича.

боје 1
боје 1

Одмах иза утврђења, на гребену је ров, који је некада био добра одбрана од незваних посетиоца града. Одатле почиње пењање, у почетку проходног гребена, који убзо постаје све стеновитији. Дивни су одатле погледи на долину Ибра, којом вијуга асфалтни пут, тик уз реку, као и долину Маглаштице, стешњене међу врхове. Када стене постају све изразитије, мора се попети и проћи једна купа, узвишење набацаних камења, а преко пута је гребан којим се ваља вратити, испоставиће се улазећи дубље у ноћ.

боје 1
боје 1

Овде свакако треба доћи када је леп дан, због уживања у лепим погледима. Екипа мора бити издржљива, јер је за туру потребно најмање десет сати хода. Овог пута смо у височијим пределима имали маглу, што је делом умањило комплетан ужитак, али не занимљивост акције.

боје 1
боје 1

Када смо изашли на купу Козаревог брда, савладали смо гребенски стеновити део пута. Даље следе шумске стазе, где доминира Велика чука, као најшумовитији предео. Горе се излази на колски пут, који се пресече, па настави ка Чикеру, који стаза пред врхом обилази, па се спусти на гребен који се везује до Усовице, као завршне купе.

боје 1
боје 1

Враћамо се другим правцем, гребеном што раздваја кањон Маглаштице и другу долину. Правац је то исто тако занимљив, а сами врхови на гребену својим називима (Греда, Клечак) говоре о изгледу гребена, који је издужен као греда, па често клечите на његовим купама. Била је то необично лепа планинарска авантура.

боје 1
боје 1
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play