Томица Делибашић

Лето у Кучима

После зиме обично лето долази. Лето на планини нарочито. Ако зима покупи јесење боје и белином их обавије, а пролеће их поново нађе и освежи, лето ће им дати зрелост и за јесен поново припремити. И тако непрестано.

букумирско језеро
Прилазни поглед на Букумирско језеро

Ипак, није свако лето исто. Оно проведено у Кучима 2006. било је мој последњи неоткривени црногорски планински кутак, остављен за неку другу, дакле, испаде ову посебну прилику. Увек треба имати такав кутак, планирани но још неосвојени врх, а посебно непознати простор као изазов. Без тога нема дражи, планинарења, а и планинарска орјентација остаје само теорија.

долина мокро
Са Торача ка долини Мокро

Непознатој планини се, по могућности наравно, прилази са лакше препознатљивог правца и посебно је битно ако се може шири простор претходно осмотрити са неког врха. Маглич, као онај Маглић на граници са Босном, требало је да буде претходна осматрачница, а и поздрав терену. Испаде друго, да је пењање Маглича на крају туре и да се са њега види како је још могло бити. План је дакле био јасан, па и како то све чинити, а остало што су некако други замесили, од воза који је каснио већ у старту, онемогућивши нас да стигнемо на планирани линијски превоз за Верушу и да први дан уопше планинаримо, до подгоричких бесмислених малтретирања, где се није могуће информисати о распореду локалних превоза, нити такав распоред као истакнут постоји. Простором смо ипак у целости овладали.

силазак ка језеру
Силазни пут ка Рикавачком језеру

Лето на планини, где имате реку Верушу, изворишну саставницу Таре, које име добије када се споји са водама Опасанице, а обе ове реке покупе све потоке који отичу пресецима врхова и двема већим долинама, смештеним међ Жијовом и Комовима и на правцу ка северозападу, језера као што су Букумирско и Рикавачко, смештена међу врховима завидне висине, њих десетак изнад 2000m. Такво лето је створено за планинара.

стадо
Стада на Рикавачком језеру

Овај простор лети са разлогом оживи, у долини реке Веруше и истоименом месту су бројне викендице, затим катуни у нешто височијем Мокром, а и језера и њихова околнина су идеално место за стада која се тада овде налазе. Ипак, мало је планинара.

аца и љуба пред вилом
Аца и Љуба пред Вилом
са штитана ка криситору
Са Штитана ка Криситору

Аца, Љуба и ја проведосмо у овом простору четири дана (28. до 31.јула), попесмо прво Вилу (2093m), на граници са Албанијом, купасти шиљак сликовитог имена што се огледа у Рикавачком језеру, за шта је са Букумирског језера било потребно 12 сати, а сутрадан Сурдуп (2184m), највиши врх Жијова и уопште овог простора, њему суседни Штитан (2172m), па када нас киша и магла одврати од Трескавца, спустисмо се са гребена и преко долине попесмо Торач (1882m), а на крају, у одлазећем дану Маглич (2142m).

рикавачко језеро
Поглед ка Рикавачком језеру

Било је то наше заједничко лето. А када дође овакво лето, његове боје не бледе.

мале глумице
Мале глумице на извору
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play