Томица Делибашић

Карпати, врх Ла Ом

Када говоримо о Карпатима, масиву који сеже на више држава, обично мислимо на масив у суседној Румунији, где постоји више планинарски занимљивих локалитета, који су у осталом често посећени од стране наших планинара. Најчешће су посећени врхови Парангу Маре (2519m), Пелеага (2509m), Ому (2505m), и наравно највиши врх Молдовеану (2545m), све различити и међусобно удаљени локалитети, са посебним садржајима и занимљивостима.

Међутим, ако на том простору Карпата тражимо најатрактивнији стеновити амбијент и врхове, то је без размишљања нешто нижи масив Питра Цраулуи, на коме је највиши врх Ла Ом (2238m).

Стеновити везани венац врхова, са дугачким гребеном са кога је могуће сићи само на пар места, на прилазним странама, из правца кабане Цурматура има знакове опасноти, упозорења која су важна за зимске услове, када се овамо могу упутити само искусни алпинисти. Усамљено, пак, пењање врха Ла Ом могуће је без проласка гребена, што је обична планинарска стаза.

поглед на гребен
Поглед на гребен

Од кабане (овде је то назив планинарског дома, куће), која се назива Цурматура (1450m), где се можете сместити, као што је то било са екипом коју је водио Зоран Филиповић у периоду 28-31. августа 2008. године, могуће је пењање гребена и свих врхова на њему. За пола сата од кабане, кроз шуму се стазом стрмо пењете на превој Крапатура, одакле се десно одваја стаза за врх Пјатра Мица (1816m), а лево се пење ка врху Турну (1923m). На оба ова врха пењање се врши уз помоћ сајли, постављених на више стена. Нарочито је изражена тежина, о чему говори већи број сајли, успонске стазе ка врху Турну, на који се са наведеног превоја стиже за око сат времена. Но исто тако је атрактивно на другој страни гребена, ка главном врху, где имате стално пењање и спуштање по стеновитом гребену, које је може се рећи посебно занимљиво и независно од тога што сајли тамо има само на пар места.

кроз процепе
Кроз процепе
сајле
Ту су и сајле

Негде пред половином гребена, идући од врха Турну, налази се врх Асцутит (2150m), који је и превој, раскрсница путева, и где је склониште. Одатле је могуће сићи са гребена у вратити се у дом Цурматура, што је планинарска група учинила, обесхрабрена маглом и претећом кишом, која је на моменте сипила. Ја и малобројна екипа одважних, одлучујемо да идемо даље, до краја. Утврђујем да ветар дува са запада, не из правца Црног мора, већ са равнице, што у ово доба године закључујем да значи да ће ветар пре растерати облаке, него што ће донети кишу. Тако ће на крају и бити.

консултације пред полазак
Консултације пред полазак

До врха је преостало 2,5 сата, а 4 сата кажу треба за повратак, уз силажење са гребена и ход пределима долине уз врхове. Наравно, без карте се не иде по непозантом терену, а она ће бити од значаја за повратак, испоставиће се, да утврдимо куда која стаза иде и шта може бити забуна, где очекујемо раскрснице, што је могуће видети на карти, јер овде имају употребљиве планинарске карте, са означеним стазама и знацима стаза.

Креће моја група одважних. То су Каталина (Цаталина Цурелару), Предраг и Давор. Посебно је пленила Каталинина одважност, иако је било видљиво да је без већег планинарског искуства. Та симпатична румунска девојка, коју смо овде упознали, нема страха на стенама, а довољно је опрезна. Како тек зна да ужива у осматрању околине. Ја сам више пута уживао гледајући такво њено уживање.

уз процепе
Уз процепе
доле је одсечено
Доле је одсечено

Тешко је заиста побројати колико пута се мора попети на истурене стеновите гребене, па спустити, а за то уз довољан опрез треба и стрпљења, које је на крају на испиту. Магла је онемогућила да све то видимо, али смо зато невиђено још снажније осетили.

Кажу да срећа прати храбре. Наравно ако знају шта и како раде. Тако је било са нама, јер не само да кише није било, већ идући све време кроз маглу, на прилазу врху, када смо угледали његове обрисе, а преостало је само краће завршно пењање, управо тада магла почиње да се скида са врха, отварају се видици, нагло и упадљиво. Док смо на врху, то се убрзава. Једна страна гребена постаје потпуно чиста, а долина се види у целости. Па то није срећа, то је Божији дар. Једино се тако може објаснити. Као да невидљива сила каже: ово је само за вас, јер заслужујете!

на врху
Екипа на врху
гребен се указује
Гребен се указује

Сада следи спуштање са врха и гребена, губитак висине до 1400m, па повратак. Нисмо одмакли, гледамо горе, врх је опет у магли. Било је то заиста само за нас.

тамо је наш пут
Тамо је наш пут

То је пут којим треба ићи, који се памти, очекује, жели да се понови...

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play