Томица Делибашић

Јадовник, дан после

Планина Јадовник је наше уобичајено место крајем сваке године. Недалеко од Пријепоља, на правцу ка Сјеници, протеже се та планина, јединственог имена и изгледа, а кањон Милешевке одваја ову планину од Златара.

полазак
полазак

Овог пута је посебна прилика да се Јадовнику посвети посебна пажња, као култној планини спаса.

полазак
полазак

СУДЊИ ДАН, ПЕТАК 21. ДЕЦЕМБРА 2012.

Тог дана су многи похрлили ка местима спаса, очекујући да су, древни индијанци, Маје и њихова цивилизација били у праву када су тај дан означили као последњи у календару. Да ли је то крај, чега и шта је после, ако то "после" постоји?

полазак
полазак

Заиста, треба наћи место спаса, од свих недаћа, овај пут од пропасти целокупног Света, а то место - уточиште је по некима Ртањ, свакако нека планина и њен врх. На врху планине сте ближе небу, другом свету, недокучивој снази коју само планинари осећају, али овог пута и многи други схватише да тамо треба кренути. Они не разумеју планинаре, али схватају да у томе има нешто необично, чак спасоносно, но планинарима о томе не требају предавања.

полазак
полазак

Тада је у организацији ПК "Раднички" Београд, 21.-23. децембра организована акција која има симболичан карактер, имајући у виду време одржавања, што је уједно мој повратак овом друштву, увек најава успешне нове планинарске године. Задовољство ми је било да ту акцију водим.

полазак
полазак

Ми уђосмо у путнички воз, који нас, као створен за ову прилику, са замагљеним прозорима одвоји од свакодневног света, па одведе ка Пријепољу и Сопотници, селу високо у планини, крај познатих водопада. Тамо је наше место. То ми знамо, тамо нас очекују и ми то ишчекујемо.

полазак
полазак

Јадовник, то страшно име планине! Не може бити сликовитије. Име је човек смислио, борећи се са свим недаћама које живот на планини подразумева, укључујући сурове временске услове који овде владају, нарочито зими. Овом приликом на планину треба изручити све јаде света, света који нестаје и баш ту отпочети нову еру другачији живот. Да јадиковка постане радовање, баш на том месту. Да ли свет, онакав какав је, треба да преживи, или заслужује смак, можда јесте питање, ако нови свет и човечанство заслужују другачије биће и преображај.

полазак
полазак

Очекивати поноћ и сутрашњи дан, дивно је у угодном смештају домаћинаства Јањушевић, код Славише - уче и његове супруге Драгане. У пријатној домаћинској атмосфери заборависмо на сва предвиђања, календарске недоумице, сумње. Укус домаће хране, топла постеља и дубок сан одведоше нас у нека нова пространства, којима запловисмо очекујући сутрашњи дан, као нешто ново, а нама тако знано, јер овде смо сваки последњи викенд у години. Симболично ишчекујући наступајућу годину, са планинским угођајем.

полазак
полазак

ДАН ПОСЛЕ СУДЊЕГ ДАНА, СУБОТА 22. ДЕЦЕМБРА

Ако постоји судњи дан, постоји и дан после, бар за неке, срећнике. Наравно ако дође до тог дана.

полазак
полазак

Ми се пробудисмо добро наспавани, ушушкани, да је било права штета, али и изазов изаћи на тешки јутарњи минус и кренути ка шуми, планини, прво на правцу ка селу Дивљаци, ал не ни тамо, нисмо ми ни за то село, још смо дивљији, јер по снегу газимо уз шумовите стрмине да нађемо врхове, највиши врх, иако је магла, толико густа да на висоравни више од сата не видиш никакав оријентир, да се само понекад нешто назире што на то личи, али и може бити само варка. Где ли је тај врх, да ли заиста на њему има места и спаса.

полазак
полазак

Врх се зове Катунић, јер мора да је то место за катун, станиште за избегле, пред почетак нове ере, новог Света. Но то је уобичајено место за планинара, високогорца, ентузијасту. А до њега се стиже валовитим гребеном Јабланице, а јаблан је питомо дрво, појам лепотана, дивоте, красоте, па тако и би.

полазак
полазак

Изненада се проби сунце, засија истим сјајем, растера тмасте облаке, створи ведрину, пространство видика, недоглед.

полазак
полазак

Тако су планински врхови посебна места, али не само овом пригодом. Тамо долазе, са пуно зноја, али уједно задовољства, они којима је свакодневица опора и пуна свакојаких земаљских неразумевања, себичности, зависности, силне неправде, па осете блаженство виших предела, где владају нека друга правила, својствена духу неуништиве природе, где хармонија звука тишине и недогледа отвара видике у нови и другачији свет, који треба рачунати по новом календару, заборавивши све што је било и отворивши нову страницу чистоте осећаја.

полазак
полазак
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play