Томица Делибашић

По Јадовнику зими

Кажу да је планина Јадовник ово сликовито име добила на основу онога што, нарочито зими, може да приреди својим посетиоцима. Тада је не само у правилу висок снег, већ је пространство гребена, његових пољана и једноличних вртача такво да ту по магли, која је увек могућа, може залутати мештанин или други добар познавалац терена.
 

сумска стаза
суме иза малог јадовника

Ако је ово лети више туристичка локација, нарочито имајући у виду водопаде Сопотнице и њихово окружење, зими и по снегу врхове Јадовника могу проћи само планинари спремни на напоре.
 

водопад сопотнице
грање под снегом

Управо зато, обично пред нову годину пролазимо врхове ове планине. Тако би и за викенд 23-25.12.2005. године (са Споменком, Фићом, Иваном, Љубом и Светланом). То је у ово време у правилу први озбиљнији додир са снегом, кога у ово доба године само треба газити. А пред нову годину све планинарске акције друштава везане су за тај дочек, па и ту празнину треба испунити оваквом акцијом.
 

екипа
гребен ка јабланици

Свака планина има своје посебности и зависно од годишњег доба пружа другу слику, па тако Јадовник зими, пред нову годину и у снежним условима оставља слику озбиљне планине. Тада јој треба доћи у походе.
 

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play