Томица Делибашић

ГРОСГЛОКНЕР

Гросглокнер је познати алпски врх и не само највиши врх Аустрије, висок 3798м, већ је по висини други на овим просторима, одмах иза Мон Блана. Али Гросглокнер је први пут попет после пењања Мон Блана, што говори о правој његовој вредности, јер се узима да је по тежини одмах иза Матенхорна. То је врх над врховима, велики врх, највиши, на словеначком Велики Клек. Није то обичан врх, схватио сам кад сам се 30. августа 2009. године попео на на његову камену пирамиду, што се узвисила над ледницима. Схватао сам то и када сам му прилазио, видећи како изгледа. Био сам у екипи коју су у име друштва “Победа” из Београда водили Влада и Степа, а ту смо и ми из других друштава, као што су и Младен и Дарко, словеначки алпинисти и водичи, које радо срећем у високим планинама, а били смо заједно и на Елбрусу прошле године. Овде је била моја шабачка навеза, Милисав и Оливера, нас троје везани заједничком судбином, што се зове наше уже, где се брине не само о себи, већ више о другима, тачније бринући се о себи, све заједно и у логичкој вези.

Долина којом смо дошли
Горе је долина одласка
Степа се пакује

Дошли смо аутобусом до хотела на висини од 1918м, а одатле је требало опрему изнети до дома на 3450м, где смо смештени, али не треба ности вреће за спавање.

Покрет са опремом
Преко мостића
Поглед уназад

На висини од 2801м постоји добар планинарски дом, прави објект, какви су овде домови, одакле постоји разлаз стаза ка Гросглокнеру, један правац гребенски ка врху, други којим ми идемо подразумева прелазак глечера и претходни долазак до дома на висини од 3454м.

Предах на 2801м, Младен и Дарко
Даље ка глечеру
Стазицом у превој ка долини глечера

Глечер под врхом је делимично отопљен и његовим доњим делом тече права река, а изнад њих је кула врха, па десно снежна стрмина ка каменом гребену, који је прилаз ка планинарском дому.

Гросглокнер из долине глечера
Гросглокнер још ближе
Глечерско царство

Док пењемо стеновити гребен, којим се може кретати само утабаним правцем, време је још лепо, сунчано.

Почињу гребен и сајле
Назубљени гребен
Време почиње да се квари

Планина на овој висини је ћудљива и непредвидива, могуће су нагле промене времена, чак и у ово доба године. Временску прогнозу свакако треба консултовати, па се по њој равнати, а овде се у домовина свакодневно ажурирају подаци. Дошло смо по лепом сунчаном времену, све до дома на висини од 3454м, али се време одмах почело нагло да квари. Муњевито су се навукли облаци, почела је киша, уз јак ветар, да добује по прозорима, а видљивост је сведена на минимум, па смо наредну ноћ и дан били везани за дом и његов, истина, угодан амбијент. На моменте се киша претвори у снег, а било ми је нелогично да на овим висинама уопште има кише, но топлина претходног дана је то условила.

У амбијенту дома
Влада најбољи у преферансу
Врх изронио из магле

Паузирање значи уједно и адаптацију на ову висину, а удобност дома омогућава пријатност и док смо везани за његове просторије. Испада да је то било и добро, јер организам може да реагује и на ове висине, па ће сутрадан сви бити спремни, и уз то одморни, за изазове.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play