Томица Делибашић

Г О Л И Ј Е

Млечеве греде (1942m)

Голије су планински венац врхова, северозападно од Никшића, што сеже од Јасеновог Поља на истоку до Гатачког Поља на западу. Голетне су, како им име каже, али то важи само за вршни гребен и височије јужне падине, док су нижи предели већином под шумом, где се истичу горостасни борови.

Под планином је село Голија, а саму планину мештани зову Голијама, дакле голетним планинама. У том планинском широком голетном пространству, нарочито на јужним падинама, када падне магла, није се једноставно снаћи, без обзира на познавање терена.

Планини је могуће прићи са северне и јужне стране. Овде ће сликом бити приказан прилаз са јужне стране, и то из правца Вишњића Дола, села под планином, и Петрових дола, везаних травнатих и шумовитих долова што су високо под највишим врховима. Одатле је најједноставније пењање врха Млечеве греде.

Млечеве греде (1942м) су највиши врх, у централном високом делу планине. Шире подручје врха се тако назива, а греде или стене су истина само са северне стране, и тај стеновити део се назива Бајово ждријело. Та два појма, Млечеве греде и Бајово ждријело, се некада мешају као највиши врх Голија, а некада се Леденице узимају као њен врх, иако је то удаљенији одвојени врх и практично посебна планина. Купа врха Голија, односно врх Млечеве греде, као да је створена да ту на гребену буде највиша, иако као таква неупадљива, све док јој се сасвим не приђе.

Од Петрових дола се отвара поглед на врхове, с тим што се главни врх не види, он је преко централног брда. Претходно треба проћи страну пуну високих борова, који задивљују својом лепотом.

Шуме красе ову планину, посебно четинарски појас у коме доминирају високи и бујни борови. Дивно је ходати кроз проходне борове, уједно травнате терене, па се даље пети ка голетном вршном делу планине, где је венац везаних врхова, а на гребену је сакривена купица највишег врха, са даљине неуочива и стопљена са вршним делом врхова сличне висине.

Голије су мање позната и ређе посећена црногорска планина, истина удаљенија од главних путних праваца, што је разлог томе. Али то је планина необичне лепоте, природних чари, бујних шума, пространих травнатих падина, широких и везаних врхова на које се посетилац са задовољством пење.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play