Томица Делибашић

Е Л Б Р У С , врх Кавказа (5642м)

Овако је почело.

испрацај испред храма светог saveempty&гт;
Испраћај испред Храма Светог Саве

Међународну експедицију чинили су планинари не само Србије, већ и Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, укупно 48 планинара, који су у периоду од 28. јуна до 9. јула 2008. године извели поход на Елбрус, врх Кавказа, висок 5642m, од којих ће се 33 планинара попети на врх. Експедицију је организовало Планинарско друштво „Победа“ из Београда, са вођом Владом Матковићем на челу.

Први разлог што сам се на експедицију одмах пријавио, чим сам видео програм, јесте авионски превоз до Москве и назад, јер путовати четири дана и ноћи у једном правцу, па још у минибусу, није за коментарисање. Други разлог је што сам закључио да је аклиматизација у програму логично постављена, а и све је сведено на најмањи број дана, укупно 12 дана. На крају ће се испоставити да на аклиматизацији не треба претерано штедети, да то чему сам се првобитно радовао може бити и недостатак, и да је програм „кратак“ за бар дан аклиматизације, а то је решено одлагањем успона за резервни дан, али због временских услова. Логистика Лазе Попаре је такодје била значајна.

Од Москве до Кавказа има око 1800km, а то смо провели у аутобусу са лежајевима, тако да уз музику пут није било претерано напорно издржати. У сећању остају руска пространства, добрим делом засађене површине за које се морате запитати ко их обрадјује, ако у видокругу нема кућа, дрвореди бреза и другог дрвећа, таласасте површи уз које се пут пење и спушта, Ростов на Дону, тој широкој реци, што враћа сећање на класике руске књижевности.

хотел елбрусиа
Хотел Елбрусиа

Овде је била смештена већина екипе, остали у објектима преко пута. Ово је Кабардино-Балкарска република, а место се зове Терскол. Планинско месташце на висини око 2100m, право место за почетну адаптацију после пута, што су омогућавали дан и две овде проспаване ноћи. Ту ћемо се на крају и вратити и одавде кренути назад ка Москви. Доле низ улицу је продавница планинарске опреме, даље око 20km Алпинистичка база УЛЛУ-ТАУ, преко пута венац на коме је атрактиван врх Ужба. Са супротне, леве стране је масив на коме је врх Елбрус. За леђима је центар месташца Азау, одакле полази жичара која пење до 3800m. Завидна висина на коју изађете, али ту је питање адаптације на ту висину, због знатне висинске разлике и наглог изласка.

улаз на зицару
Улаз на жичару
станица 3000м
Станица на 3000m

На висини од 3000m излазите из гондоле, али одмах улазите у другу која наставља горе, до висине од 3500m.

гондола
Гондола жичаре

Када изадјете на 3500m, на станици Мир, одатле наставља жица са једноседима, где посебно иде тежак ранац, а посебно планинар. Тако се пењете на 3800m.

излаз 3500м
Излаз са ранчевима на 3500m
зицара једносед
Даље такорећи скијашки

Ако сте помислили, па није преостало много до врха и ово је лако, варате се. Када жица избаци вас и ранчеве, а одавде раде и ратраци, прво питање је адаптација на нагло добијену висину. Постављају се шатори на висини од 3800m, а први трениг адаптације је спуштање до висине од 3500m где сте недавно били, па враћање назад до шатора и преспављивање на тој висини. Ко је то безболно прегурао, има шансе за даље адаптације. Ово је Гарабаши, успутна станица где има чврстих објеката. Преко пута су врхови на супротној страни долине из које смо изашли.

сатори
Шатори на Гaрабашију на 3800m
спуст
Влада на челу, спуст
Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play