Томица Делибашић

БЈЕЛАСИЦA

Лепоте планине Бјеласице су вишеструке и тако необичне да имају посебан сјај. Са више праваца се може прићи овом широком планинском пространству, врховима спојеним у целину и уједно раширеним у простору, где на рубовима и процепима међу висове теку реке и потоци, сакривени у бујним шумама, а горе су још бујније широке ливаде, рашириле се пољане стрминама све до врхова, као и гребенима што везују врхове. То је непрегледно пространство. Реке и речице, шуме, широке и још дуже ливаде, планински извори, заобљене падине којима се хода и гледа у недоглед, то је присутно на сваком кораку. Кад се крене овим пространствима поглед је отворен, не види се крај, а уједно је све на видику, чак на дохвату руке, да се морате препустити том осећају планине лепотице која вам широм отвара крила.

Планини се може прићи из више атрактивних праваца, од Мојковца, Колашина, Берана, Андријевице, као и Бијелог Поља, тако да ових пет општина деле планину. Нарочито истичемо правац од Мојковца преко Брскута ка Мучници и планинарском дому "Џамбас", јер удобан домаћински смештај и атмосфера омогућавају потпун угођај, уз могућност обиласка шест језера и свих врхова. Од Мојковца је могуће ићи одмах од железничке станице асфалтним краком ка Бјелојевићима, те макадамом уз долину Бјелојевићке реке, па преко катуна Врагодо. Са супротне стране, од Колашина, иде се уз долине Свињаче и Паљевинске реке ка скијалишту Језерине, одатле макадамским одвојком до катуна Врањак, где је и под врхом Троглава и планинарски дом.

Богатство биљног и животињског света на ширем простору омогућавају шуме, речне клисуре, обрасле шумом, па бујне ливаде на широким падинама и дуж пространих долина, једна разноврсност где све расте, буја, цвета, бокори, скакуће и у игри је раскошне природе. Ту је посебан драгуљ прашума Биоградске реке са истоименим језером, која је национални парк, као и још шест језера, Шишко, њему у брду суседно Шишко мало, као и суседне Шеварине до којих се стиже пољаном кроз катуне, затим под Црном главом, највишим врхом планине, Урсуловачко језеро на висини од чак 1902м, нешто ниже Урсуловачко мало језеро, па под Зековом главом Пешића језеро. Дакле, укупно седам језера, уз бројне реке и речице, као и изворе, ливаде и пашњаке, ово је право царство за узгој оваца и крава, али њихов број на планинама је све мањи.

Падине Бјеласице су благо нагнуте на све стране, док се не претворе у стрмине ка врховима или почну нагло да падају ка удолинама подножја, а падине су рубне ивице масива, па овакав положај страна и падина, а не само врхова, омогућава широко дејство громова за време невремена, пред којим се благовремено треба склањати, а планинарски овамо треба долазити за време стабилне временске прогнозе.

Бјеласица нема изразито истурене нити стеновите врхове, али је планинарски врло занимљива, јер на широком планинском билу има низ врхова и венаца, неколико врхова изнад 2000m (Црна глава, Стрменица, Зекова глава, Троглава, Развршје), везаних дугачким гребенима и падинама, па имате широке видике где год да се нађете и могуће је вишедневно пешачење на све стране.

Којим год да правцем кренете, пред вама је изазован простор планине, коју са неког од праваца треба прво попети, да се нађете на гребену планине, па онда тек предстоји најлепши део пешачења, на све стране вишесатни правци, гребенски венци којима иду путеви, прелази преко превоја и разлази путева, долине у којима су или шуме или ливадско пространство, врло често неко језеро, да улепша све около виђено, на крајевима гребена у правилу већи врхови, али само нешто височији од околног простора.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play