Томица Делибашић

Четири Кома у једном дану!

Уз то један који се не пење, а један се не пење тим правцем!
Не верујете?!
Погледајте овај извештај.
 

8.9.2006.

За Комове су сви чули, бар планинари, али и многи други. Та стеновита ружа врхова некада је сматрана највишим врховима у Црној Гори, не без разлога, јер доминирају у ширем простору, не само највисочији Ком кучки са 2487m, а тек су каснија прецизнија мерења показала да је нешто већи највиши врх Дурмитора, са 2523m.

поглед на средњи врх
Поглед на Средњи врх

На Комовима планинари пењу три кома, поред Кучког високог 2487m, кога називају и Јужни ком, као други Сјеверни или Љеворечки са 2469m, кога називају и Љубански, те Штавни најближи и најлакши за пењање Васојевићки ком висок 2460m. Обично се три кома пењу у посебним дневним акцијама, некада се у јачим акцијама пењу Кучки и Љеворечки, што подразумева спуштање ка улазу у Међукомље и пут ка Љубану, или спуст са Јужног ка Рогаму и долини којом се опет стиже до Љубана. Није познато да је неко пео додатно и Васојевићки ком, дакле три кома у дану, али је то за кондиционо боље планинаре изводљво.

поглед на северни врх
Поглед на Северни врх

Но овде је реч о пењању четири кома у једном дану, што подразумева пењање и Средњег кома, који се налази између Јужног и Сјеверног, а тај ком се не пење у планинарским турама. То је разумљиво сваком, јер када се попне на Кучки, види недоступну изједену масу сусједног неосвојивог врха. Но прошле 2005. године Влаја из Звечана ми рече да је више пута тражећи решење успео да се попне на тај врх, а и заиста, од тада се на њему види стубић и застава коју је поставио управо прошле јесени. Зато ове јесени, и то за меморијал Винцек/Милошевић, планирах да тај његов успех поновим, а и додатно да покушам успон на Сјеверни врх из Међукомља, што пар година осматрам, па онда ако могнемо на крају и Васојевићки, што су не три, већ четири кома у дану. И успесмо, са божјом помоћи! А за такву акцију потребни су одабрани, не више од тројке, и овде су то били моји другари Аца Урошевић и Љуба Радовановић.

пењање уз стеновити процеп
Пењање уз стеновити процеп

То значи не само четири највиша врха, кома, у дану, већ и два нова правца, којима не иду ни појединци, а камо ли планинарске акције. И то на чувеним Комовима! Зато да видимо.

одмор у стенама
Одмор у стенама

Претходног дана смо допутовали на Штавну, разапели шаторе, па после подне попели Љеворечки или Сјеверни ком. А онда се наспавали, и планирали наредни дан. На овакве акције се креће одморан, миран и рано ујутро, са вишком потребног времена.

излазак из процепа
Излазак из процепа стена

Крећемо од шатора у 06,30h, па из Међукомља ка централним стенама и Средњем кому, одмах на почетку. Док смо одморни решавамо непознанице. Пењемо коцкасти врх у Међукомљу, одакле видимо суседне врхове. Ка Средњем кому се ваља нешто лево од гребена спутити и ивицом сипара уз стену кренути ка процепу међу главним врхом и његовим источним највишим одвојком. Али овамо могу ићи само двојица, трећи је вишак и често угрожен падом камена, што је овде све време у изгледу. Одскока најчешће нема, јер то значи пад. Али није лако ни наћи добар пролаз, па и могућност враћања, које се не може извести, нити је упутно, истим правцем, нарочито не у централном процепу. Горе изнад процепа, треба не само настојати да не одлетите са неким каменом, већ се мора памтити и куда сте се попели. Скоро и нема алтернатива, па треба имати осећај за добар метод пењања и спуста.

гребен средњег врха
Гребен Средњег врха

Пред самим врхом дочекује сасвим изједена гребенска камена маса, распукла и чини се склона паду, широка мање од пола метра и виси над амбисом лево и десно, а преко ње се мора, ако већ хоћете горе. Алтернатива је можда гора - висеће плоче преко којих је ситни материјал и ту је скоро немогуће кретати се. Јужни ком и његов прилаз пред врхом при овоме су равница, а и сасвим безбедан терен. Овде пак идете на властиту одговорност и стално водећи рачуна о себи и сапутнику.

Ново на сајту (25.9.) Забележено: Маглић и прашума Перућица (25.9.) Планински предели: Љубишња и Обзир (25.9.) Планински предели: Кањон Јерме и планине (8.8.) Планински предели: Велебит (28.6.) Планински предели: Голије (23.4.) Забележено: Ртањ - Божићни успон (17.1.) Акције - актуелно: Хајла (13.-15.2.) (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play