Томица Делибашић

Пењање уз вертикалну стену

Влада Радивојевић

Скромно искуство у пењању по стеновитом терену обогаћено је успоном на Маглић са пријеворске стране, који сам са Томицом извео јуна 2005. године.

Последњих 200m висинске разлике савлађује се пењањем уз вертикалну стену, без икаквог обезбеђења (ако не рачунамо давно постављену сајлу која је у прекиду на неколико места и не треба јој „веровати“).

Негде на пола успона поставио сам себи питање: „А како се вратити?“ Стена уз коју се пењем састоји се од рушљивог камена и сваки је потребно неколико пута испитати, да ли ће издржати моју тежину и ослонац. Коначно на врху! Страх и питање: „Како назад?“

поглед на маглић са пријевора
Поглед на Маглић са Пријевора

У друштву сам са водичем коме верујем и са којим сам већ био на неколико акција. Та чињеница смањује мој страх и панику од повратка. Након краћег разговора са њим, поновљених савета и охрабрујућих речи полазимо назад. Спуштамо се опрезно, проверавамо сваки камен на који стајемо или за који се хватамо. После „провере“ водича који је ишао испред мене, стена која је деловала као идеална за ослонац сурвала се у амбис, што је још једанпут показало да је терен по којем се крећемо такав да је сваки корак, и при успону и при силаску, вредан апсолутне концентрације.

Самопоуздање ми се враћа и најтеже деонице савлађујем сигурно и без страха, али са дужном опрезношћу. Овакви успони су незамисливи (сем ако сте довољно искусни) без водича у кога имате апсолутно поверење, кога познајете и који је у стању да вам помогне у сваком тренутку. Такође је неопходно да се на овакав успон крене потпуно одморан и опуштен, да би се сва концентрација усмерила на пењање, односно силазак.

 

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play