Томица Делибашић

ТОФАНА РОЗЕС

Овај врх у италијанским Доломитима попели смо јула 2011. године, уместо планираног Мон Блана, са кога смо се вратили са висине од 3.167m, због новог снега који је био разлог да вођство пута донесе одлуку о одустанку од пењања. О томе постоји посебан прилог.

Тофана Розес, са висином од 3.225m, није превелика утеха за Мон Блан, висок 4810m, али лепотом плени. То се односи не само на ова три врха, руже, већ читаву околину величанствених врхова Доломита, са Мармоладом и њеним глечером на видику, карактеристичних стена што се као купе неправилног облика хаотично шире около, са уметничком природном лепотом.

Овде изнад познатог скијашког центра Контине, постоје три врха са истим предзнаком, три “тофане”, Тофана Розес (3.225m), Тофана Мецо (3.243m) и Тофана Терза (3.237m).

Колона иде маркацијом 403, у превој међу Тофане Мецо и Тофане Розес.

Пролазимо крај планинарског дома Дибона, на висини од 2080m, па до дома Гиусани на висини од 2.600m, који је на превоjу међу врховима, међу две тофане, заиста на дивном месту за успоне.

Иако је лето, недавно је и на овим висинама пао снег, па је призор идиличан.

Крећемо ка врху, не баш једноставном стазом у овим условима, у неким другим приликама је то друкчије.

Преко пута је Мецо, горе је врх Розес, овде је превој, спој стаза, са супротне стране долази стаза из правца ферате.

Друга страна је стрмија, а путеви воде на врх, где би овде друго.

Радост пењања овог врха је видљива на свакоме ко се овамо упути, а призори нису свакидашњи.

Нове јутарње боје уз измаглицу, шарају по стенама. Вајарство и сликарство природе у исти мах.

Ова девојчица се сигурним кораком са мамом упутила горе, већ у овим годинама осећајући да иде правим путем.

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play