Томица Делибашић

Тали као планински чаробњак покрај пута

(страна 3/3)

На гребену је овај пут, односно 20. августа 2005. године, Ананије рецитовао своју пјесму о Тали. “На врх Тали кад изађем, осјећам се ко подмлађен“, излазило је заносно из његових груди.

рецитал
Ананијев рецитал на гребену

Старина је у својој 77. години, са сестром Ђуком у 74. години и групом планинара, ишао иза нас и маркирао, по први пут, стазу ка овом врху. Тако смо били екипа која је последња ишла немаркираном стазом.

гребен пред кокошјом главом
Са обе стране одсечен гребен пред Кокошијом главом

Гребен Талија је у знаку мистерије Кокошије главе. Када сам први пут тражио решења, чуо сам уверавања мештана да ту нема решења, да идући од Руде главице има нека десна полица, што врх обилази, али је она због неупотребе заравњена травом што виси окомито. Па ипак, нађох пролаз лево и данас видим да је практично он једини. На моменат се чини, не без разлога, да је ово највиша тачка, а не Куле. Пада у очи узаност и истуреност овог врха, који је на обе стране гребена захтеван, насупрот Кулама које су заравњене. А лево и десно је одсек, све до дна, кога нема.

излаз на кокошју главу
Завршни излаз на Кокошију главу
са кокошје главе ка кулама
Силазак са врха Кокошије главе ка Кулама

Концентарација после дужег одмора, мир и лагани сигурни ход по гребену, стенама и трави где треба тражити ослонце иза бусена, а некада се и за њу придржавати. Па онда у процеп, где је једина опасност управо трава. Вуле каже да би волио да процеп назвасмо његовим, али да је од прошле године Томичин пролаз у питању. А тамо ка Кулама, стене су доминантне. Оштре и изазовне.

аутор и webmaster
Аутор сајта и webmaster пред Кокошијом главом
назад уз кокошју главу
Повратак уз Кокошију главу

Куле и не би биле занимљиве, да није до њих тако тешко доћи, бар из овог правца. Али највиши врх има Змајеву јаму, пролаз (тунел) са једне на другу страну гребена. Овде легенде о планини сви доживеше као стварност. Змај овде сломи једно крило, каже легенда, али проби планину, па одлете до Потајског врха на Капи Морачкој, где направи, на истој надморској висини, исту такву рупу, те оста без другог крила.

љуба у змајевом гнезду
Линцура на улазу у Змајеву јаму (са све Змајем у њој)
насловна страна
Сликање на месту са насловне стране књиге

Ми кренусмо путем змаја, па сутрадан након пењања Лукањег чела, сликања на месту где је настала талична насловна страна књиге „Планином“, одосмо преко врха Војновац, уз легенду о вилиним капима, потеклим сузама због жала за прелепим Војином, што га уби неман из Манитог језера, - кренусмо ка врху Заградац на Капи, са којег врха се види место где је змај завршио свој лет. И у свему успесмо и пут нам би змајевит.

поглед са заградца на потајски врх
Поглед са Заградца на Потајски врх
брање малина на ђавољим плочама
Окрепљење на Ђавољим плочама, пуним малинама

Успут треба проћи и Ђавоље плоче, али и оне су дарежљиве, пуне сочних малина. Но именом опомињу на опрез, какав тражи планина.

коњи под војновцем
Плес под Војновцем

Јато коња на превоју изнад Утлице, где имају широку локву за напајање, као и околну бујну траву, - у сампасу заигра свој плес...


Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play