Томица Делибашић

Тали као планински чаробњак покрај пута

(страна 2/3)

Талија је заиста ту. Њу има и осећа сваки посетилац. Бити срећан, то је осећај који недостаје, или је обично недовољан, а тај осећај је потребан не само планинару, да оствари своје замисли, већ да уопште успе у животу. Легенди о Талију, а не само о њему, већ легенди што ходају планинама, овде ће се сви присетити. Чак ће оне постати животне.

То лета 2005. године осети екипа у саставу: Славица Ћосић, Сунчица Цветковић, Љуба Радовановић, Марко Челиковић, Борисав Челиковић, Небојша Радека, Добрица Дабовић и њихов вођа. Ту је и Вуле Јовановић из Осредака, који нам се радо придружи.

екипа на кулама
Екипа на Кулама, позади гребен од Кокошије главе до Руде главице

Један дан прођосмо све врхове Талија („Тали“, упорно упозорава Ананије, али ми планину опадежисмо и одузесмо јој предзнак множине), од Руде главице, где дуго читасмо свеску у кутији на врху, преко Кокошије главе до Кула и Змајеве јаме, па назад истим путем. А онда, сутрадан опробасмо колико можемо, па три такорећи планине, или бар међусобно удаљена врха, у истом дану, - од Лукањег чела, преко Војновца, до Заградца на Капи Морачкој, уз повратак на Ропушницу.

силазак ка ропушници
Силазак низ стрмину ка Ропушници

Када пењете овакве стеновите врхове, потребно се наоружати стрпљењем, бити довољно одморан и имати вишак времена, а свакако сачекати лепо време, јер екстремна травната стрмина не дозвољава кретање по влажном времену. Исто је са кретањем по стенама, где нема стазе. Зато је Ропушница, где се нађосмо претходног дана, идеално место за сутрашње пењање, па је тако акција и планирана. А онда, када ни сутрашња тура није била напорна, могуће је потом било отићи до Заградца на Капи, уз претходно пењање Лукањег чела и Војновца, па се вратиити на Ропушницу. Тако су они који нешто слично нису остварили, а тешко то могу и поновити, сами себе изненадили. И у планини је много тога ствар осећаја и тактике.

поглед са Ропушнице
Тали из правца Ропушнице

По лепом времену и када знате куда се кретати, излазак на Руду главицу није проблем, тим пре што виђено наговештава супротно. Планинска дива ће се, ненадано, широкогрудо отворити. На овом врху је планинарска кутија са свеском, а ми остависмо и нови печат. Нису, кажу, кутију могли пренети из овог правца, преко Кокошије главе до Кула – главног врха, па је зато ово јединствена планина која има кутију која није на главном врху. Но ова планина треба да има три кутије, на Кулама и Кокошијој глави, поред већ постојеће на Рудој главици. Успех је било где се овде попети, а Кокошја глава је за одважне.

одмор
Одмор на успону ка Рудој главици; у позадини сипари Лукањег чела

Из свеске на врху Руда главица преписујемо неке занимљивости.
Један малиша се пита како ће се спустити, па се чак покајао што је излазио. Но предомислиће се, чим се спусти и потом среди утиске.
Новица Радоњић, син Весков, у чију колибу аутор обавезно свраћа, без обзира на губитак висине, попео се овде чувајући овце, а потом је са другом Радосавом Главичанином извео ноћни успон.
А онда прво прочитасмо, па га упорно поново тражисмо, текст који нас засмеја где неки младић записа да је „умро“ док је дошао овде, па још каже да је добро и захваљује се на питању. Нико га не пита за здравље, али он завршава са: „Добро сам. Хвала.“ Овде свако мора научити да о себи брине и планина је тај велики учитељ. У планини се не ретко одиграва и борба за опстанак. Али онда изненађење, аутор текста је Андрија Милошевић, глумац из серије „Мјешовити брак“ (!?), који је овде био 1.8.1999. године. Браво за Андрију, али требало је да настави.

излазак на руду главицу
Излазак на гребен код Руде главице, у позадини Кокошија глава

У свеску се уписао и Вуле Јовановић, који нам се радо придружује кад овде дођемо, а он је у кутији пронашао так штампану књигу „Планином“, коју је оставио аутор са посветом „таличном налазачу“. Но ваљда од изненађења, Вуле заборави да било шта запише, већ само записа датум 21.8.2004. године, док је аутор на врху био шест дана раније.

 

Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play