Томица Делибашић

СОЛУНСКА ГЛАВА

Солунска глава је познати високи врх у Македонији, али то име одмах асоцира на планину којој припада. Наиме, кажемо ли Солунска глава, одмах се јавља помисао на планину Солунску главу, иако је то врх. Но и сам назив планине, тачније широко разгранатог масива, различито се означава, обично као Јакупица, што је уствари део планине, један гребен који је чини, док је стари назив масива Мокра планина, што је назив и за Јакупицу. Масив се у разгранатим пипцима спојеним у центру највишег врха раширо између Скопља и Велеса, а чине га поред Јакупице, Караџица, Даутица, Голешница и Китка. Целокупан масив такође зовемо Јакупица, са највишим врхом Солунска глава (2540m). Прилаз врховима је могућ из различитих праваца, а највише су у употреби правци са севера од дома „Караџица“ и са југа од дома „Чеплес“.

Овде ће сликом бити приказан правац са јужне стране, од села Нежилово до ког се долази из правца Велеса.

Када се крене колским путем од Нежилова, где је рибњак и мотел, а практично крај асфалта, до планинарског дома „Чеплес“, који држи истоимено друштво из Велеса, пред вама је 11км пута, а како је дом на висини 1445m, треба савладати висинску разлику од око 750m. Путоказ ће вас упутити да је до извора реке Бабуне 6km, а њен речни ток остаје десно у долини и пролази кроз Нежилово. Река извире под врховима и најатрактивнијим стенама на планини, које се називају Нежиловске стене.

Група планинара, у организацији ПК „Балкан“ из Београда, почетком априла 2017. године се упутила овим путем, прво ка извору Бабуне. На једној оштрој кривини, где почиње већа серпентина, уочава се скретница на стазицу ка извору Бабуне. До тамо је око сат времена.

Стазицом се мора полако кретати, јер се на моменту усеца у стрмину брда које се обилази, да би се ушло у процеп где се све време чује да хучи река.

Путоказ ће показати да је десно водопад, до ког се ваља спустити, док се десно пење ка извору. Идемо прво ка извору.

Извор је под стенама, изнад су Нежиловске стене и врх Солунска глава, а доле је процеп међу брдима низ који се река стрмо обрушава, залећући се и улазећи у долину на путу ка Нежилову. Извор се нешто померио наниже, остављајући сувим стене где је раније био. Но вода налази још атрактивније извориште међу стенама.

Након уживања у необичном призору и хуку воде, савлађујући набацано стење које је вода углачала, ваљало се ту сликати, па кренути ка водопаду.

Враћамо се назад и скрећемо ка провалији где је водопад, недалеко испод извора, али предео ваља обићи.

Ту где вода пада са стене, под водопадом, сви желе да се сликају. Не зна се да ли је веће одушевљење извором или водопадом, а свакако су то два драгуља ове реке и планине.

Не пропуштам ни ја јединствену прилику за сликање, па се група враћа истом стазом до пута којим ваља овај дан стићи до дома и припремити се за сутрашње пењање Солунске главе.

Дом „Чеплес“ је угодан и опремљен планинарски објект, одакле се по добрим временским условима за три ипо сата може попети Солунска глава. Овде срећемо једну необичну планинарску легенду, човека који је преко 800 пута попео Солунску главу и кажу ушао је у Гинисову књигу рекорда. Он то пажљиво бележи, ја тачан број нисам записао, но то се убрзо и мења. Каже да има намеру да врх попне 1000 пута, а то ће очито брзо остварити, јер је врх за овај викенд у два дана два пута попео.

Сутрадан рано ујутро крећемо ка Солунској глави, маркираном стазом пењемо дужи појас густих шума и идемо ка превоју где се излази на гребен стена, којим се на десно одлази ка врху.

Лево је врх Даутица, напред и преко пута врхови под снегом. Ако је до превоја снег био спорадичан, овамо га има по свим врховима. Ваља ићи десно ка Солунској глави, која на моменте извири и покаже истурену главу. За завршни успон су биле потребне дерезе.

Доле се низ урвине стрмог процепа види место где је извориште Бабуне, а уочава се и пут који у сепретини скреће ка планинарском дому. Назад је гребен до превоја на који смо се попели и потом овамо дошли. Предели су то необичне лепоте.

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play