Томица Делибашић

Сјеверни врх у Проклетијама

(страна 2/2)

Полазак на акцију је планиран у 3 часа, што баш нисам схватио, јер је тако било извесно да смо за сат времена на гребену и да је потом сат до зоре, а по мраку нема смисла ићи даље, јер одатле почиње потреба за навезама. Сат времена смо се смрзавали, чекајући зору и зурећи у тешко видљиве обрисе највиших проклетијских врхова, што се чуде ко је то ту у то доба. Имао сам утисак да вођа и екипа сматрају да то тако мора бити, да се и неразмишља да је требало сат времена касније кренути и те непријатности избећи. Чак чујем причу о сличном чекању зоре на Савином куку, што је још чудније. Ако се у ово време креће на експедициона пењања највиших врхова, симулација тог пењања баш нема смисла у условима када то није потребно. Но планинари су не баш лако схватљиви особењаци.

На главном успону, где су се остали кретали у навези, Љуба и ја смо кренули индивидуално, уз помоћ дереза и цепина, не везујући се. Идући тако, размишљао сам о међусобној угрожености, да ако неко испред мене из навезе падне, да ме трзај његовог ужета односи, па да је боље да свако има своју линију пада. Ако он изнад мене падне, стално мислим, супењач га задржава својом фиксираношћу, али његово уже у полукругу односи све што нађе на путу и нема шансе да останеш на ногама. Мало сам се ипак кретао за навезама, да не би сам стварао све своје ногостопе и изгубио снагу, упозоривши пењаче испред да ме имају, а онда кренуо десно од пењача, иако је тамо више стена, које ми више одговарају него снег.

Изаћи на врх у само јутро, када сунце тек огрејава, гледати како та жаруља проналази и својим пламеним језицима лиже прво највише врхове, а дубодолине су још у полутами и сумаглици, борећи се са остацима ноћи, то је највећа награда што је природа могла приредити, поздрављајући подвиг одважних.

Срећно екипи за Денали!

ЕПИЛОГ
Синиша Вујић из Београда, лекар екипе, и Миралем Хусовић из Тузле, су попели врх Деналија, што је велики успех, јер се ради о врху сурових климатких услова, којем скоро да у свету нема равна.

Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play