Томица Делибашић

РИЛА, врх Балкана

Рила је највисочија планина Балкана и уједно Бугарске, чији врх Мусала досеже висину од 2925 метара. Као врхови Балкана по висини следе Мититас на Олимпу, висок 2918 метара, па врх Вихрен на Пирину, висок 2914 метара, који се такође налази у Бугарској. Све су ово посебно атрактивни врхови. Планину Рилу карактерише пространство бројних везаних врхова, расчлањених мноштвом циркова и долина у којима су ледничка језера, као и речни токови. Чак двадесетак врхова прелази висину од 2700 метара, док је број језера практично немогуће побројати, јер има и повремених, тако да се рачуна да их је преко 150. Заграђена су моренским бедемима и смештена у цирковима, углавном глечерског карактера. Поједини циркови имају више језера. Са запада на исток планински масив је дугачак око 70 километара.

Врх Мусала има изглед пирамиде, односно куполе, или гребана, зависно са које се стране гледа. Прилази му се са северне стране, од скијашког центра Боровец, па уз долину Мусаленске Бистрице, или жичаром до врха Јастребац, и даље преко хиже Мусала и хиже Еверест. Ако се користи жичара, што се обично чини када она ради, до врха је преостало око три сата, што је у зимским условима пуно дуже.

Са Јастребца се силази на пут што изохипсично иде ка хижи Мусала, а постоји и могућност гребенске туре ка највишем врху, што је напорније, али и атрактивно. За сат времена сте код хиже Мусала, покрај које је прво језеро на које се наилази. Одатле су могуће две успонске варинате, летња десна у почетку стрма варијатна преко два језера и зимска лева која прво наставља долином, па улази у стрми каменити кулоар где се лети иде цик цак стазом. Горе у Мусаленском цирку су два језера, а код другог се ове стазе спајају.

Када се стазе споје, наставља се стеновитим пределом до хиже Еверест, покрај које је највисочије језеро на Рили и Балкану, на висини 2907 метара. То је Ледено језеро. Одавде почиње гребенси успон до врха, до ког се стиже за сат хода. Лети је могуће ићи стазом што кривуда уз гребен, као и уз ивицу гребена и сајле, што је зимска варијанта.

Фасцинирају погледи на јазера у цирку, која смо раније прошли, као и хижу Еверест са Леденим језером, одакле је почео стрми завршни успон.

Лепо је на стази видети младе и са каквим жаром и упорношћу пењу, иако неки томе још нису нарочито вични нити спремни. Неизоставан је поглед са гребенског превоја изанд ког се стазе разилазе.

Пешачка стаза ће у једном тренутку пресећи гребен и стазу са сајлама, одакле је такође диван видик, а и ту можете одлучити којом стазом наставити. Летња стаза није напорна, јер прави серпентине, али је могуће користити само лети а не и у снежним условима.

На врху је овај пут, као и иа целој стази, почетком августа 2017. године, било мноштво планинара, јер су то били дани Риле, када се у ово време овде нађу хиљаде планинара. Тако је практично на читавој планини. Заиста је то лепа манифестација.

Једни силазе а други се пењу, и тако све време. Ту је и Љиља из клуба Балкан, која је искусно водила нашу екпипу.

Сутрадан смо на другом крају планине. У посети смо чувених Седам рилских језера. Од места Паничиште се пењемо на планину, одакле иде жичара до хиже Рилска језера, а одатле стаза пење на први гребен и видиковац. Камене купе, човечуљци нас срећу на путу.

На видику су у долини лево прва четири језера, а ту је хижа Седам језера, окружена мноштвом шатора. Ретко је то виђен призор, а људи су на читавој стази, стално у оба правца.

Прво нас на путу срета језеро Бубрег, карактеристичног облика, а изнад њега у цирку је Око. Језера су овде добијала имена имајући у виду његов облик.

Нависочије од седам језера из овог цирка је језеро Суза, изнад ког је најлепши поглед на четири језера у доњем делу цирка, и то Близанце, Тролист, Рибно и Доње језеро.

Овде изнад седам језера, необичне лепоте, сликамо се као екипа, а свако је пожелео своју слику. Ретки су то тренуци и осећаји.

Рила је заиста предео лепоте каква се не виђа често.

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play