Томица Делибашић

Проклетијски највиши врхови

(страна 2/3)

Маја до маје, имена разних и неразумљивих, па безимене маје, као неприступачне неме девојке, све врх до врха, везан или одсечен дубодолинама. Чини се ипак да врх Маја Росит и његово окружење, као и још неки врхови са црногорских Проклетија, стварају утисак високих но и за способне планинаре доста лако проходних стрмина, али ако идете ка врху Језерце и гледате околне врхове, схватите и нешто сасвим друго. Тамо тек постоји мноштво стена које се не дају лако попети, а стеновитом мору врхова нема краја.

Долина Језерце на нашој територији

Августа 2006. организовано смо посетили Проклетије, са главном намером да пењемо Маја језерце. Би ту моја екипа из Београда, али и других градова, заједно са екипом из Краљева коју је водио Бине. А нас четворо допутова раније, па претходно 18. августа из Вусања попе Мају Колату, и то три њена врха за шта нам је био потребан читав дан, чак и више времена и напора него што је захтевала Маја језерце.

Снегови до у лето, као ледници

Ако је долина којом се пење ка Колати лако проходна, када се из ње изађе и скрене десно ка врховима, наилази терен где је потребна концентрација, ради осећаја равнотеже међу каменим неравнимама. Ту се губи и снага и треба је имати довољно.

Јутарње боје језера

Потом ће се на прилазу врховима, са превоја скренути ка стеновитом међувршју, где се и лети снег беласа, а литице треба пети уз серпентинасте заобиласке и пресецања, где нам поможе и свеже постављена маркација.

Врхови крај пута

Три врха се пењу из истог превоја, кажу да је ту добра и зла Колата, па врх Колате, највиши врх на албанској територији. Добро и зло се не разазнају, врх их прекрива и мају исти застор, на њих се уз губитке висине креће са истог превоја. Одавде су дивни погледи према једној долини на албанској територији и врховима који је окружују.

Излазак на највиши врх Језерце
Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play