Томица Делибашић

ПЛАНИНЕ ВЛАСИНЕ

На крајњем југоистоку Србије, на граници са Бугарском, налази се Власинско језеро, редак природни резерват погодан за туризам, као и планинарење, јер је окружен планинама, како онима које се дижу непосредно од језера, тако и онима које чине његово окружење.

Власинско акумулационо језеро, настало на остацима старог власинског блата и тресаве, где је некада постојао речни меандарски ток, сместило се у елипсичној долини на висини око 1213м, а протегло се у дужини око 9км. Клима је планинска, а језеро се третира као природан фабрика црвених крвних зрнаца, које ствара у организму.

До језера је могуће доћи од Ниша преко Власотинца и Црне Траве, као и од Владичиног Хана преко Сурдулице.

Непосредно од језера, а паралено са њим, и на његовој западној страни пружа се планина Чемерник, док је на северној страни планина Грамада, која се пружа од језера ка Црној Трави. Недалеко на југу, са друге стране долине Топлог Дола, пружа се Варденик са врхом Велики Стрешер. Даље на југу је са Вардеником дугачким гребеном везана Бесна Кобила, до које се долази од Врањске Бање и преко Криве Феје. Бесна Кобила је највисочија на овом простору, а следе Дукат и врх Црноок, на југоистоку и недалеко од Босилеграда, па Велики Стрешер, те остали бројни врхови. Од Бесне Кобиле је могуће гребеном ићи до Великог Стрешера, па даље до Власинског језера, што је захтевна пешачка тура, изазовна за ентузијасте.

Планинари се обично сместе у мотелу Нарцис, где је за њих угодан смештај и одатле је могуће извести више пешачких тура. Тако смо ми за првомајске празнике 2017. године одавде извели успоне на четири планине, Чемерник, Бесну Кобилу, Дукат и Грамаду.

Чемерник је излетничка планина Власинског језера, а према врху планине је могуће кренути са различитих позиција, од Промаје на једној страни језера, до Бране на другој страни. Најчешће се користи пут што креће неосредно од мотела Нарцис, а могуће се вратити са врха кружно на другу страну па сићи ка Брани, све маркираним планинарским стазама.

Након Чемерника, следио је успон на Бесну Кобилу и излет до Врања. Врх Бесне Кобиле јесте највисочији на овом простору, али за пешачење није напоран, јер аутобус изађе високо код планинарског дома и где је скијалиште. Одатле сте за пар сати на врху. Врх је пркосан, како његовом имену доликује, винуо се у висине и запарао небо. Завесе облака су се померале и на моменте просипале ледену кишу, показујући да са овом планином нема шале. Но све то је створило још већи планинарски угођај.

Дукат планина је прави драгуљ и до врха Црноок има завидна висинска разлика. Шумски сеоски пут креће из долине Љубатске реке до села Црноштица, смештеног на падинама високо под врховима. Даље се наставља уз гребен до платоа пред купом врха, који се напред јасно види, а одозго пружа отворене видике на све стране. Јован Ђокић је ову акцију лепо осмислио и на челу је колоне ка врху.

Пролећна вегетација је овде бујна и занимљива, нарочито на падинама села које су изложене сунцу, па све то све време пута ствара посебан угођај. Права драгуљ планина је ово, све у стилу дукат назива.

Ништа незанимљива није ни планина Грамада, посебно њени дрвореди бреза и осталог растиња, погледи на језеро и остале врхове. Потпун доживљај ствара пречење планине, пењање уз благе падине од бране језера и силазак на другу страну, на пут ка Црној Трави.

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play