Томица Делибашић

ПЕЛИСТЕР

Пелистер је широки планински масив на крајњем југозападу Македоније, смештен између Преспанског језера и равнице Пелагоније. Град Битола је на источној страни планине. Преко јужног врха Ржана прелази македонско-грчка граница. Северним падинама планине иде пут за Охрид и Охридско језеро. Пелистер је уствари највиши врх планине и под тим називом је обично знамо, али име планине је Баба. Одомаћени назив Пелистер планине је некако лепши, па га радо прихватам.

Име Пелистер сматра се да је настало од молике, белог бора, код ког четинара из једног пупољка излази пет иглица, по чему је та молика препознатљива. Овај четинар, који захвата добар део планине, њен је заштитни знак. Назива се пелистерском лепотицом.

Пелистер је висок 2601m, а као централно било је купастог облика. Следе врхови Илинден (2542m), Стив (2420m), Ветерница (2420m), Широко стопало (2415m), и други врхови, међу којима је и врх Баба (2093m). Масив је разгранат на гребене и масивна била, при чему доминира шест гребенских одвојака и то је један читав лавиринт.

На Пелистеру постоје два стална ледничка језера, Велико и Мало језеро, као и повремено Орлова бара, а ту су и бројни речни токови.

До 2013. године постојао је познати планинарски дом Копанки, који је тада изгорео, под неразјашњеним околностима, а на путу је где је најчешћи правац пењања Пелистера. Од мотела Молика, где је крај асфалта, стаза пење ка остацима дома Копанки, где се стиже за 40 минута. Колски пут пре мотела одлази у истом правцу, испод овог локалитета и даље уз планину. Код Копанки се стазе гранају, једна ка врху Стив, а друга иде напред, излази на колски пут и иде ка локалитету Болница и даље ка врху.

Стаза преко врха Стив је најзахтевнија, иде прво шумом, којом пењу њене серпентине, па онда на један видиковац, где је уређена осматрачница, са дивним погледима на околину, ниже пределе и прекопутне врхове.

Стеновити гребен је са набацаним стенама између којих вребају шкрапе, где треба посебно бити опрезан. На моменте су ту озбиљне стене и не лако савладиве. Између и преко њих ваља налазити начина да се иде даље. Па опет тако.

Највиши врх се угледа са пола те стеновите стазе, изгледа близу, али је ипад доста удаљен и још треба пуно труда, да се до њега попне, идући све време стеновитим гребеном.

Прво се пење врх Стив, па затим Илинден, а онда је близу врх Пелистер. Овим правцем смо се попели 25.11.2017. године, са Бобишом Мариновићем као водичем. Било је то у снежним условима.

Вратили смо се гребеном што је између правца преко врхова Стив и Илинден и правца преко локалитета познатог као Болница, што је за силазак леп правац. То су три стазе на овој страни Пелистера, док је са супротне стране планине правац преко дома код Великог језера. Ово је јединствен природни простор, где планинари имају своје стазе.

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play