Томица Делибашић

МАГАНИК

Међеђи врх (2138м), Петров врх (2124м)

од 30. јуна до 2. јула 2017. године
(шаторска тура)

Маганик је стеновита и уједно шумовита, рудом богата планина, смештена између града Никшића и кањона реке Мораче и њене притоке Мртвице, која се усеца у стене ове планине, градећи познати кањон Мртвице. Планину карактерише необична дивљина и лепота, мноштво везаних и разбацаних врхова и вртача, али и остатака катуна на којима су сточари напасали стада. На моменте је то тешко проходан терен и потребно га је познавати, када се показује као проходан и у свој својој раскошношти. Планинарски је привлачан, али је недовољно посећен и походе га углавном ентузијасти и локални планинари. Постоји више приступа планини, а на програму је приступ коjи је могуће комбијем извести као викенд акцију и попети два највиша врха.

Петак, 30. јун: Полазак из Скерлићеве у 20 часова, доћи 15 минута раније. Пут преко Пријепоља, Жабљака, Шавника, Никшића, Жупе ка планини.

Субота, 1. јул: Долазак у јутарњим часовима на висораван Штитово, асфалтом до Ђураковог дола, па макадамом неколико километара до катуна Рекочица, на висини од 1500м. Ту остаје наш ауто, где подижемо шаторе, у близини цистерне воде. Одатле вршимо успоне. Након подизања шатора и одмора сат до два, идемо ка највишем врху Маганика, Међеђем врху (2138м), преко Маганичког поља и катуна одакле вршимо успон. Изалазак на врх, са кога идемо до видиковца на Бабин зуб и место где је 1973. године ударио путнички авион, код спомен плоче, одакле је добар поглед и на суседни Трештени врх, ближе и шире врхове и планине (Капу Морачку, Тали, Сињајевину, Кучке планине, Комове, кањон Мртвице...). Враћамо се преко врха, ивицама вртача у којима је снег који се не може ни у лето отопити, силазимо стеновитим превојем ка Кокотовом врху (2001м), све време гледајући Бабин зуб у различитим визурама. Тако у кружној тури силазимо ка Пријевору и враћамо се на Рекочицу, где у шаторима ноћимо.

Недеља, 2. јул: Рано устајење, излаз на превој Мали Пријевор, одакле се иначе на другу страну силази у Веље Дубоко, па гребеном ка Чакмаковом врху (1974м), ивицама стена које су на једну страну одсечене, ка цирку Ђедовог дола, гребеном све до Петровог врха (2124м), који се назива и Курозеб. Са врха силазимо на другу страну ка катуну Рупа Стањевића, па путевима до кампа. У кампу смо око 13-14ч, спремање, одмор, па пут ка Београду, где стижемо око поноћи.

Опрема: Планинарска, за високогорске успоне, шатор, врећа, подметач, чутура за воду, добре гојзерице, заштита од ветра, кише, сунца, штапови пожељни. Шаторска опрема се не носи на леђима, долазимо превозом до кампа и са малим ранцем вршимо успоне.

Храна: из ранца.

Цена: Превоз комбијем и организациони трошкови, 50 евра, рачунато на бази 7 уплата.

Пријаве: Код водича, на састанцима клуба или поруком, уз аконтацију од 30 евра. Навести име и презиме, планинарско друштво, број планинарске књижице са плаћеном чланарином и годину рођења.

Документа: Понети личну карту и планинарску књижицу са плаћеном чланарином.

Напомена: План се може изменити у складу са правилником о безбедности и одговорности у извођењу планинарских акција планинарске организације, у случају ванредних околности и ради безбедности учесника акције.

контакт:
ТОМИЦА ДЕЛИБАШИЋ
тел. +381(0)64-245-22-37
Е-маил: tomicadelibasic@gmail.com
facebook

Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play