Томица Делибашић

ХАЈЛА (2403м)

15.-17.2.2018.

Хајла је као планина смештена између града Рожаја на северу и Руговске клисуре на југу планине, са атрактивним врхом од 2403м, изазовним посебно у оштрим снежним зимским условима, који овде обично владају. Планинска је лепотица, а планинарски дом под врховима је чини доступном и у зимском периоду, при чему је наш фебруарски поход у најлепшем зимском периоду, јер су се први снегови слегли и погодни су за пењање.

Превоз и цена: Крећемо у четвртак 15. фебруара (Дан државности), изнајмљеним превозом, цена 45 евра комби превоза и два ноћења, са поласком у 8 часова из Скерлићеве, Ако нема довољно пријављених за комби, идемо редовном аутобуском линијом за Рожаје, са поласком у 8,30 часова, превозник "Озлем" (цена повратне карте 2270 динара, са пртљажном 2500 динара), окупљање на станици пола сата пре поласка. Смештај у дому 10 евра за две ноћи. Услуге дома плаћају се на лицу места и понети ситан новац.

Храна: понети храну за све време боравка, бар основну, ту је шпорет на дрва, па је могуће кување супа и чајева, односно нешто томе прикладно. Договор о једном куваном оброку после силаска са врха, по цени од 3 евра.

Потребна опрема: зимска планинарска, обавезно цепин и дерезе (подестити их код куће), као и штапови, од гардеробе: јакна отпорна, као win stoper коју не пробија ветар, испод полар џемпер, гојзерице, квалитетне чарапе, камашне, наочаре, најбоље скијашке, капа (па и резервна), добре рукавице, пожељно једне без прстију односно свакако резервне, пожељна маска за лице или бар марама за везивање преко носа и уста, због хладноће. Није потребна врећа за спавање, односно може се понети лагана због удобности, постоје ћебад и топло је у дому.

Понети и батеријску лампу, јер први дан до доласка у дом захватамо део ноћи. Штапови се носе до дома, као и где се снег пропада, требају за извлачење.

Планинарски дом: Дом у Гропе на 1930м, власништво ПСД "Хајла" из Рожаја, је удобар, простран, загрејан, ту је шпорет на дрва, мокри чвор и вода унутра, има дневни боравак са кухињом и са нужним посуђем, као и две групне спаваће собе, ради агрегат и искључује се у одређено време.

15. фебруара, четвртак (први дан): По доласку у Рожаје, око 15 часова, домаћин нас сачекује и извози долином Ибра, до Банџова, односно зависно од временских услова докле је могућ превоз. Потом са стварима пењање са 1450 на 1930м, око сат ипо. Циљ је овог дана долазак до планинарског дома, смештај и одмор за сутрашњи успон.

16. фебруар (други дан): планирано устајање у 7 часова и покрет у 8. Следи акција, са успоном на врх Хајле, висок 2403 метара, са погледом на Руговску клисуру, Проклетије и шири простор, што има посебну зимску димензију. Носе се дерезе и цепин и користе од терена где је то потребно. То се нарочито односи на излазак на гребен и потом гребенско кретење. Прво се излази на Брахим брег (2100м), потом на гребен Хајле (2300м), па се иде гребеном. По повратку у дом, кувани ручак, навече дружење.

17. фебруар (трећи дан): силазак са планине, планиран полазак за Београд у 13,20 часова, те долазак у Београд до 20 часова.

Пријава: код водича на састанцима ПК "Победа", на мејл или тел. поруком, а навести: име и презиме, планинарски клуб, број планинарске књижице са плаћеном чланарином, годину рођења.

контакт:
ТОМИЦА ДЕЛИБАШИЋ, водич
тел. 064/245-22-37
Е-маил: tdelibasic@ptt.rs
facebook

Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play