Томица Делибашић

Мокра гора и врх Поглед

Мокра гора, планина између Рожаја у Црној Гори и Рибарића и Србији, са својим врхом Поглед (2154м), друга је планина по висини у Србији, одмах иза Миџора на Старој планини. Србији већим делом припада, а на њеном врху и превоју Белег је граница са Црном Гором. Ова планина је ипак планинарима мало позната, иако је планинарски занимљива. Зато су се планинари Планинарског друштва Санџак из Новог Пазара, једна група ентузијаста, побринули да под овом планином саграде планинарски дом, те тако скрену пажњу на планину и учине је доступном планинарима. Дом је недалеко од села Драга, под врхом Крш челин, крај једног фантастичног извора, а на рубу густе шуме по којој је ова планина иначе позната.

Планинарски дом, сакривен у шуми

Овде ћете видети једну познату групу новопазарских планинара, са Ходом Каталом, књижевником из Тутина, који су у снежним зимским условима дана 23. децембра 2007. године, у време када је њихов члан друштва Басар Чаровац освајао врх Винсон, највиши врх Јужног пола (то му је успело 28. децембра), попели највише врхове Мокре горе. Било ми је задовољство да се тада са њима дружим и на тај начин упознам њих и ову планину.

Тренутак одмора код Зогића станова
Зијо се припрема за Аконкагву

Врх Поглед јесте највиши врх, али је најлепши и најшири поглед са суседног врха Белег, који је метар-два нижи, а због своје завршне узане купе омогућава ширину погледа на косовскометохијску равницу, Руговску клисуру и масив Проклетија, ближе планине Жлеб и Русулију, Хајлу, али и на све остале стране.

Још мало до врха
Врх Белег и наш верни пратилац на трагу

Косовска равница је овог пута била у магли, која је као море сакривала ниже пределе, али је то омогућавало јаснију видљивост високих планинских врхова, што планинаре занима. Били су то јединствени погледи.

На врху Белег, одмор
Косовска равница у магли, Шара на ободу

Икао је био велики снег, а ноћи и јутра са јаким мразом, око поднева је на врху било топло, тако да смо се на врху Белег раскомотили, уживајући у том угођају и пределима који су се видели.

Ходо дели оброк, позади врх Поглед
Са врха Белег ка Зогића становима

Овакви временски услови и видљивост омогућавали су погледе на снежне суседне високе планинске врхове.

Поглед на Жлеб и Проклетије
Ново на сајту (14.12.) Акције - актуелно: Јадовник (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play