Томица Делибашић

Маганик, Див планина и лавиринт врхова и дубодолина

(страна 3/3)

Анализирасмо скицу стаза за пењање Заградца, на Капи Морачкој, која постоји на интернету, па остасмо убеђени да оно што називају путем преко траве и лакшом варијантом, да је то линија висећег процепа, који се издаље види, и где је ситни покретни камен, а то је правац могућ кад се иде од Ластве и мора се спустити са гребена. Идући од катуна Капа овде требе поћи за још скоро 45°, пењући све време травнатом стазицом, па кроз два обруча стена наћи пролазе и вратити се лево испод задњег обруча који омогућава кретање. Тачан је опис гребенске тешке стазе и тај гребен није проходан из правца Ластве, јер после пар тежих елемената постоји вертикални пресек од стотинак метара дубине. Али дилемама нема краја, јер се неко потом запита како то да се у новој књизи о црногорским планинама наводи да на Стожцу постоји кутија са печатом, а ње нема или можда није на главном врху и видиковцу, па ми за њу не знамо.

Следило је изненађење, схватисмо зашто су сви прозори на викендицама на Капетановом језеру мали и метални, а и све легенде о становницима ових крајева побледеше. Обише нам од туристичке агенције изнајмљени комби, остављен крај куће на раскрсници на Барама Бојовића, а мени украдоше цепин марке цампинг. Све то у време када је ретко ко стигао до језера и катуна, јер смо и застали због снежних препрека.

Вратимо се ипак ономе што остаје да се као лепо памти.

Узиванција на врху маганика
Блаженство на врху Маганика

Наша сипматична екипа за три дана попе шест врхова изнад 2000m, а ту се посебно обрадова најмлађа сапутница Вања, што поче да скупља овакве врхове, као трофеје. Ту су три врха на Маганику, Међећи врх, Кокотов врх и Петров врх, врх Ластва (2226) на Капи Морачкој, Суви врх (2058) на Стожцу и његов највиши врх Стожац (2141), са силаском на Манито језеро. Сутрадан је требало да попнемо оба Журима, али нас неки лопов у томе спречи и поквари фантастичну планинарску туру, а своме крају даде ружну слику.

екипа на медједјем врху
На Међеђем врху, где ретко стижу посетиоци

Ево наше екипе која је овде била лета 2005. године: Челиковић Борисав, Вања Павловић, Драгиша Ђурић, Мира Бијеловић, Љуба Радовановић, Горан Биволаревић, Небојша Радека, као и возач Небојша Илић који се врати са комбијем са картоном уместо једног стакла, али попе Међеђи врх и Кокотов врх, све после непроспаване ноћи, затим се одушеви Капетановим језером, но не и људима који су му приредили наведено изненађење. А аутор текста оста без цепина, који у планинарењу главу чува, али ће набавити нови. Срећно и лопову!

 

Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play