Томица Делибашић

Четири Кома у једном дану!

(страна 2/2)

А на врху Средњег кома не само стуб са заставицом које је поставио Влаја, већ и пластична кутија са поклопцем, у којој су свеска и печат. У свесци пише да су први успон извели Небојша Влајић и Драгољуб Дражевић дана 9.7.2005., а да су печат и обележја поставили чланови ПД „Змај“ из Звечана, Љубиша Миљковић и Небојша Влајић дана 10.9.2005. године, што је дан када сам ја пео прво Јужни и потом Сјеверни ком нормалном стазом од Љубана, а увече се видео са Влајом.

На средњем врху

У књигу на Кучком кому уписујем, у 11h, да смо попели Средњи ком, те да ћемо покушати пењање Сјеверног кома из Међукомља. Челиковћ – Челик, познати планинар из Горњег Милановца, који је тога дана допутовао и попео Сјеверни ком од Љубана, сутрадан ће у исту књигу записати да нас је заиста срео код изласка са супротне стране на Сјеверни врх.

Силазак кроз процеп стена

Знао сам да код Сјеверног кома проблем чини једна коса плоча и нисам знао како изгледа изблиза, али сам терен више пута раније осматрао и спуштао се са врха у том правцу. Какав је терен одоздо до те главне препреке, нисам ни то потпуно знао, али бар на оба наведена правца није било никаквог лутања. Директно смо наравно ишли тамо где треба. Плоча о којој је реч је такав проблем, да овде морам записати да без алпинистичког искуства и опреме, односно обезбеђења, не крећете овамо. Не бих волео да будем подстрек за такво нешто.

Изнад леве литице је стрма плоча

Плоча је глатка, врло стрма и без икаквих хватова, а ако у њу уђете, већ после неколико корака најгоре је што нема повратка, јер је повратак врло опасан, чак немогућ, а иначе ту висите над понором. Не постоји могућност уклизавања ни десет сантиметара. Још ако се уђе па погреши у процени куда је најбоље кретати се! Наравно и да плоча мора бити сува и лепо време, какво смо ми имали, али смо и кренули на акцију не чекајући викенд, због упозорења проистеклог из временске прогнозе.

Излазак и поглед на предврх где је Челик

Али када савладасмо плочу, видимо Челика са другаром на суседном десном врху, а то је у ствари предврх, што значи да је, први пут пењући се, погрешио и на прилазу врху није кренуо десно у процеп, већ продужио право. Морали смо га убеђивати да се врати, јер се одозго чини да је прелаз лако могућ. Силазак са овог предврха ка главном врху није сасвим безбедан, па је ово разлог да се на овој раскрсници постави пар маркација, јер остало није спорно нити је могућа маркација.

Процеп и поглед на доњу плочу као проблем

Осећају победе и успеха нигде краја, а и постасмо свесни да скоро лако у повратку пењемо и Васојевићки ком, где се у свеску уписујем у 16,45h.
Па то су четири кома на Комовима у једном дану!
Заиста несвакидашње и за памћење!

Ново на сајту (23.1.) Акције - актуелно: Хајла (23.1.) Планински предели: Пелистер (29.9.) Забележено: Голем Кораб (7.9.) Планински предели: Рила, врх Балкана (23.7.) Забележено: Маганику у походе (13.5.) Акције - актуелно: Маганик (4.6.) Планински предели: Планине Власине (19.4.) Планински предели: Солунска глава (21.2.) Књига: Друго издање књиге "Планином" Линкови Временска
прогноза
Планинарска
друштва
Планинарски
домови
CSS play